Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Praktische problemen omtrent 'pillentijd'

Praktische problemen bij de inname van mijn medicijnen ben ik zeker tegengekomen. Soms voelde ik me opgelaten en soms ontstonden er komische situaties.

Al achttien jaar slik ik veel medicijnen. Voor de transplantatie kon ik die tijden van inname altijd nog wel schikken naar de situatie. Na transplantatie werd dat anders, want de medicatie tegen afstoting moet echt op gezette tijden ingenomen worden. Ik heb dat opgelost door het alarm van mijn telefoon op die tijden af te laten gaan. Bij mij zijn die tijden 9.30 uur en 21.30 uur (er moet precies 12 uur tussen zitten).

Voor mij het meest praktisch (en het heeft het voordeel dat ik als 'slaapkop' in ieder geval als de mogelijkheid daar is, tot 9.30 uur lekker kan uitslapen). 's Ochtends geeft dit tijdstip eigenlijk nooit problemen. Echter 's avonds ben ik nog wel eens weg op dit tijdstip en waar je ook bent, op die tijd MOET die medicatie ingenomen worden. Ik ben daarin ook streng voor mezelf.

Vlak na mijn ontslag uit het ziekenhuis vond ik het heel vervelend als m'n alarm afging als ik onder de mensen was. Moest ik nou even weglopen en m'n medicijnen innemen? Nam ik de medicijnen gewoon in waar iedereen bij was in de wetenschap dat menigeen me aan zat te gapen (en dat was niet alleen omdat ik dat gevoel had)? Daarbij voelde ik me ook nog eens opgelaten als ik om een glas water moest vragen. Naarmate de tijd verstreek werd dit allemaal makkelijker. Mensen die veel met me omgaan, weten op een gegeven moment wel dat het 'pillentijd' is en als ik ergens was waar men dat niet wist, kreeg ik er steeds meer lak aan wat mensen ervan vonden. Toch ben ik het gêne-gevoel nog niet helemaal kwijt.

Een van de situaties waar ik me echt voor schaamde was op een avond toen ik bij een optreden van mijn oudste zoon op school was. Ik had keurig mijn telefoon uitgezet, maar me niet gerealiseerd dat ook al was m'n telefoon uit, m'n alarm toch afging. Dus nietsvermoedend zat ik daar en je raadt het al, om 21.30 uur ging mijn alarm af in een muisstille zaal vol met mensen. Uiteindelijk denk ik dat niet veel mensen het in de gaten hadden, maar toch.....

Sinds die tijd, als ik 's avonds wegga, zet ik dus mijn alarm keurig op de 'trilstand'.

Wat me ook heel spannend lijkt, is te gaan reizen naar een land waartussen een groot tijdsverschil zit met Nederland, want hoe ga je daar dan mee om? Het lijkt me leuk als er mensen zijn die hier ervaring mee hebben, hierop reageren. Ik denk namelijk dat meer getransplanteerden met deze onzekerheid zitten. Want hoe flexibel kun je dan in je 'pillentijd' zijn.......?

Wat niet zozeer met 'pillentijd' te maken heeft is het uitzetten van de medicatie. Toch is het handig om dit ook op een vast tijdstip te doen. Het gaat er ten eerste op een gegeven moment net zo bij horen als bijvoorbeeld het dagelijkse tanden poetsen en je hebt een goed overzicht van wat al is ingenomen en wat nog ingenomen moet worden. Bij mij was het na ontslag uit het ziekenhuis, met een hoeveelheid van 48 pillen per dag, nog niet zo'n gewone zaak als tanden poetsen. Ik deed alles keurig via de kaart waarop mijn medicatie stond. Dit was een geconcentreerd werkje, waar ik echt even de tijd voor nam. Maar nu ik inmiddels afgebouwd heb naar 14 pillen per dag is het een minuutje werk en weet ik gewoon uit m'n hoofd wat er in welk vakje van de pillendoos moet en is het inderdaad geworden als een dagelijks terugkerende 'gewoonte' zoals bijvoorbeeld tanden poetsen.

Het feit blijft, waar je ook gaat of staat, in wat voor situatie je ook zit, op dat tijdstip is het 'pillentijd' en moet je gewoon even geen boodschap aan je omgeving hebben als je je niet even terug kunt trekken. En dit zal gewoon niet veranderen, maar wordt naarmate de tijd verstrijkt wel makkelijker!!

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-11-2010 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Ronald, Amsterdam
  04-12-2010 08:26

  Ik heb sinds 8 november een donornier en ben nog op zoek naar de wijze waarop ik de pillen dagelijks mee neem als ik onderweg ben. Ik slik op dit moment nog op 5 tijdstippen pillen. Een daarvan is Prograft, waarbij de pillen tot het innemen in de verpakking moeten blijven. Hoe nemen jullie de pillen mee, Het liefst zou ik een pillendoosje met alarm willen hebben, maar ik heb er nog geen een gevonden waar verpakte pillen in kunnen.

  Wat wordt het leven weer mooi met een donornier.

  Groetjes,

  Ronald

 • Jeroen Bos, Amtelveen
  14-11-2010 13:34

  Beste Linda, zelf neem ik m'n medicijnen altijd om 8 en 20 uur. En als dat niet lukt zo dicht mogelijk daarbij (als je bijvoorbeeld in de auto zit moet je soms even doorrijden tot een parkeerplaats). Gene gevoelens: die moet je inderdaad compleet wegstoppen! Die nier is het allerbelangrijkste wat we hebben tenslotte! Ik neem ze op het werk of waar dan ook en met wie dan ook om me heen gewoon in. Met tijdsverschil heb ik nu ervaring. In mei met het gezin 5 dagen naar New York geweest. Dat levert best een lastige situatie op. In overleg met de nefroloog heb ik in stapjes de tijden iets aangepast zodat ik 24:00 en 12:00 plaatselijke tijd uitkwam. Ook moet je dan oppassen wat je ochtend en avond dosis is om 24:00 uur nam ik de ochtend dosis! Daarom heb ik een apart schema op papier gezet met de plaatselijke tijd eerst en de nederlandse tijd er achter met daarbij "ochtend pillen" en "avond pillen". Het was oppassen maar het ging uiteindelijk prima. Groet! Jeroen

 • Wietske De Jong-Minks, Sneek
  14-11-2010 09:05

  Ervaringen als deze zijn natuurlijk zeer individueel.Ik ben het echter wel eens met het feit dat; als je ergens anders moet zijn je enorm op de tijden moet letten.Wat betreft de dagelijks hoeveelheid!!!!!;ik onderverdeel dat één keer per week,tijden zitten, nu na 3'5 mnd.na transplantatie,gelukkig al in mijn 'systeem'. Het is echter van zeer groot belang dat er aandacht wordt geschonken aan deze materie want iedere mn.getransplanteerde weet hoe belangrijk het is om goed je pillen in te nemen.
  Wat voor attributen je daar voor gebruikt is minder aan de orde.Het gaat om het behoud van je 'nieuwe' nier.

 • Raoul, Mijnsheerenland
  13-11-2010 18:00

  Met 14 pillen per dag (en zeker met 48 per dag!) lijkt het me toch een optie om eens met je apotheek te overleggen of ze die niet in zo'n medicatierol voor je kunnen leveren? Als de (huis)arts er ook achter staat, wordt dat gewoon vergoed en dan zitten de pillen per dag per inname tijdstip netjes in zakjes. Lekker overzichtelijk en de apotheek is verantwoordelijk voor de juiste inhoud van de zakjes.
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier