Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Buttonholes en Donor worden

Buttonholes?? Knoopsgaatjes??

Daar wil ik meer over weten. De buttonhole techniek is in 1977 voor het eerst beschreven door een Poolse arts dr. Zbylut Twardowski. Maar hoe gaat het in zijn werk? Er worden twee plaatsen gekozen voor de prikgaatjes, en het aanprikken gebeurt dan gedurende 2 weken door twee of drie ervaren verpleegkundigen, het liefst dezelfde maar dat is gezien het rooster niet mogelijk. Daarna is er een soort tunneltje gevormd. Bij dhr. van de Heuvel is het dus nu een hobbelweggetje met twee tunneltjes! Ik vraag hem wat hij de voordelen vind aan zijn buttonholes, voorheen werd hij vaak misgeprikt, vertelt hij, nu niet meer en het doet minder pijn. Dat lijkt me erg belangrijk. En, vertelt hij verder, je heb maar twee littekentjes, twee korstjes op de arm. Daar ligt wel een probleem, nou ja probleem, zegt hij, bij mij zijn de korstjes er lastig af te halen, ik heb zalf die de korstjes week moet maken, maar dat vergeet ik vaak! Ja, en dan word het echt peuteren om ze eraf te krijgen. Dat ervaar ik zelf want ik ben inmiddels zover dat ik de voorbereiding bij de patiënten doe en mijn begeleider het prikwerk.

Net als het opbouwen van de machine heeft het voorbereiden en aansluiten ook heel veel stapjes! Ik heb ze weer voor mezelf opgeschreven, en ik denk hardop, stap 1.dit… stap 2.dat… enz. Tegen de patiënten zeg ik dan ook, sorry maar ik denk hardop hoor, gelukkig begrijpt iedereen dat alle begin moeilijk is.

Afgelopen week is er een van onze patiënten getransplanteerd, de eerste keer dat ik het meemaak. Een vrij jonge man met een gezin, hij kwam 3 keer per week, 2 keer nachtdialyse en 1 keer in de middag na zijn werk. Dhr. Timmers heeft een nier van een Samaritaanse donor gekregen, ik vraag aan mijn begeleider wat dat precies inhoudt. Een Samaritaanse donor is iemand die geheel belangeloos een nier afstaat aan een onbekende persoon. Ik ben er stil van! Wat fantastisch dat er zulke mensen bestaan! Met dhr. Timmers gaat het goed en de nier doet het, hij heeft al urineproductie, wat fijn voor hem.

De meeste van onze patiënten staan op de transplantatielijst, maar voor een transplantatie zijn donoren nodig! En nu voel ik me toch flink schuldig … ik durf het bijna niet op te schrijven maar ik was tot vorige week geen donor.

In het ziekenhuis hangen momenteel affiches van de Nierstichting met 'Zou je een orgaan van een ander willen, als dat je leven zou redden' ja, natuurlijk denk ik, en dan staat er een vraag onder 'Maar ben je zelf al donor?' Deze posters gingen tegen mij praten…

Thuis heb ik de internetsite Ja of Nee.nl opgezocht en me direct aangemeld. Moest je dat niet eerst met ons bespreken gaf mijn familie aan, nee, vind ik niet, dit is mijn keuze!

Een aantal jaar geleden heeft iedere Nederlander een brief gekregen over donor worden, deze brief heb ik op de – dat moeten we later nog eens doorlezen - stapel gelegd. Deze – dat moeten we later nog eens door lezen – stapel belandt dan vervolgens bij het oudpapier, ja sorry ik weet het, heel fout! Maar ik heb het goedgemaakt, toch?

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-11-2010 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier