Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toen wist ik dat het foute boel was (deel 2)

Half februari 1992 stond mijn afspraak gepland over de uitslagen van alle onderzoeken die gedaan waren (er waren dus vanaf m'n eerste serieuze doktersbezoek nu al 4 maanden verstreken). 's Ochtends werkte ik nog en 's middags had ik mijn afspraak. Ik besloot alleen te gaan, want ja, het zou toch allemaal wel meevallen?

Toen ik aan de beurt was, ging ik dan ook met niet te veel zenuwen naar binnen. Daar werd eigenlijk meteen medegedeeld dat ze het vermoeden hadden dat er een nierziekte in het spel was, maar om zeker te weten wat er aan de hand is, wilden ze binnen 2 dagen een nierbiopsie doen. De situatie was inmiddels dusdanig dat het vocht naar boven leek te kruipen: ik kon zelfs de putten in m'n voorhoofd duwen en ook in m'n rug zat vocht. Ook was m'n gewicht in korte tijd behoorlijk toegenomen (negen kilo).

Aangeslagen ging ik naar huis. Toen ik echter nog geen tien minuten thuis was, ging de telefoon al. Het was de internist waar ik net geweest was. Ze wilde dat ik in plaats van binnen 2 dagen meteen werd opgenomen. Dus ik kon m'n tasje pakken en meteen opdraven. Dit was ook het moment dat ik me echt realiseerde dat het foute boel was... De wereld lag voor ons open. Allebei leuk werk, een paar keer per jaar op vakantie, trouwen, leuk huisje gekocht en wat er verder voor ons in het verschiet lag...

Maar met de wetenschap van nu kan ik zeggen dat ons rustige en goed georganiseerde leventje vanaf deze dag totaal op z'n kop zou staan en nooit meer zo zorgeloos zou worden als het was!! Het ging hier om meer dan een simpel griepje (Nefrotisch Syndroom, met prognose dialyse en transplantatie). Mijn ziekte zal tot op de dag van vandaag als een dikke vette rode draad door ons leven lopen. We hebben echter altijd geprobeerd het niet de boventoon te laten voeren, maar naarmate het slechter met mij ging werd dat natuurlijk wel steeds moeilijker. En wat de toekomst zou brengen, hing wel als een "zwaard van Damocles" boven ons hoofd. De "normale dingen" moesten echter wel altijd door kunnen gaan, vonden wij...

Lees deel 3 van dit drieluik

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-10-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • hans tang, landsmeer
    25-10-2010 21:05

    2002 begon onze ellende kreeatine380 foute boel februari2009opgelopen tot 1240 spoelen aan de machine thuis steeds minder resultaat niet meer plassen niet meer eten en dan een geweldige vriendin ging mij doneren 9 juni 2009 getransplanteerd Ik heb een nieuw leven
    Eet alles doe weer alles maar het belangrijkste ik kan weer en hopelijk nog lang van mijn kinderen vrouwen en kleinkind genieten
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier