Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alternatief middel tegen afstoting nier is veilig

Door Gerard Kok 

Het gebruik van interleukine-2 receptor antilichaam (IL-2Ra) om, onmiddellijk na een niertransplantatie, het immuunsysteem te onderdrukken blijkt op lange termijn geen nadelige gevolgen te hebben.

IL-2Ra verhindert de aanmaak van afweercellen, en onderdrukt daarmee het immuunsysteem. Het was al bekend dat IL-2Ra de kans op afstoting bij een niertransplantatie verkleinde, maar naar andere effecten op lange termijn was nog geen onderzoek. Daarom onderzochten Australische nefrologen de gegevens van 3344 patiŽnten die tussen 2000 en 2006 een nieuwe nier kregen. 1470 van hen kregen, meteen na de transplantatie, IL-2Ra, de anderen kregen dat niet.

De nieren van de patiŽnten die IL-2Ra hadden ontvangen werden inderdaad minder vaak afgestoten, en de nieren van deze patiŽnten functioneerden beter op de lange termijn. De artsen concluderen dat het gebruik van IL-2Ra op lange termijn geen nadelige gevolgen heeft.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-11-2010
Bron: Transplant International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • christa, zuid beijerland
    23-11-2010 09:11

    Met grote interesse heb ik dit artikel gelezen. Graag zou ik willen weten of dat dit middel de vervanging gaat worden voor prograft of neoral. Mijn ervaring met deze genoemde middelen is nl dat het op den duur eerder kwaad dan goed doet...
Wetenschapsdag 2019

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting.

Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden. Inschrijven kan vanaf 19 augustus via de NVN (klik hier), tot uiterlijk 4 oktober. De Wetenschapsdag is gratis voor leden van de NVN, anderen betalen € 35.

Accreditatie is toegekend voor verpleegkundigen (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, 4 punten), verpleegkundig specialisten (Verpleegkundig Specialisten Register, 4 punten), maatschappelijk werkenden (Registerplein, 4,5 punten) en diëtisten (Kwaliteitsregister Paramedici, 4 punten). Zorgprofessionals die niet bij een van deze organisaties zijn aangesloten, kunnen op verzoek een certificaat van deelname ontvangen.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Onderzoek naar effect ziekte van Alport op zwangerschap »

Vrouwen met een chronische nierziekte hebben een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Maar of dat ook geldt voor de ziekte van Alport is nog onbekend. Dat komt omdat men tot voor kort dacht dat alleen mannen deze zeldzame erfelijk nierziekte konden krijgen. Nu men weet dat ook vrouwen Alport kunnen hebben, willen ze op de afdeling klinische genetica van het UMC Utrecht, graag weten of zij ook een risico op complicaties tijdens de zwangerschap hebben.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier