Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alternatief middel tegen afstoting nier is veilig

Door Gerard Kok 

Het gebruik van interleukine-2 receptor antilichaam (IL-2Ra) om, onmiddellijk na een niertransplantatie, het immuunsysteem te onderdrukken blijkt op lange termijn geen nadelige gevolgen te hebben.

IL-2Ra verhindert de aanmaak van afweercellen, en onderdrukt daarmee het immuunsysteem. Het was al bekend dat IL-2Ra de kans op afstoting bij een niertransplantatie verkleinde, maar naar andere effecten op lange termijn was nog geen onderzoek. Daarom onderzochten Australische nefrologen de gegevens van 3344 patiŽnten die tussen 2000 en 2006 een nieuwe nier kregen. 1470 van hen kregen, meteen na de transplantatie, IL-2Ra, de anderen kregen dat niet.

De nieren van de patiŽnten die IL-2Ra hadden ontvangen werden inderdaad minder vaak afgestoten, en de nieren van deze patiŽnten functioneerden beter op de lange termijn. De artsen concluderen dat het gebruik van IL-2Ra op lange termijn geen nadelige gevolgen heeft.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-11-2010
Bron: Transplant International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • christa, zuid beijerland
    23-11-2010 09:11

    Met grote interesse heb ik dit artikel gelezen. Graag zou ik willen weten of dat dit middel de vervanging gaat worden voor prograft of neoral. Mijn ervaring met deze genoemde middelen is nl dat het op den duur eerder kwaad dan goed doet...
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier