Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Knoflookcapsules verlagen zeer hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten die in een huisartsenpraktijk worden behandeld voor hoge bloeddruk, maar bij wie de medicijnen onvoldoende effect hebben, hebben baat bij knoflookcapsules. Bij mensen met een licht verhoogde of normale bloeddruk, doen de knoflookcapsules niet merkbaar iets.

Van knoflook wordt gezegd dat het de bloeddruk kan verlagen. Vaak wordt de aandacht dan gericht op knoflookcapsules, omdat het op die manier eenvoudiger is een hoeveelheid binnen te krijgen die effect zou sorteren, en omdat daaraan niet het ongewenste bijeffect van de geur kleeft.

Australische onderzoekers van de afdeling huisartsgeneeskunde van de universiteit van Adelaide hebben een dubbelblind onderzoek gedaan naar het effect van capsules met knoflookextract op de bloeddruk van mensen met een behandelde, maar ongecontroleerde hoge bloeddruk. Ze gaven 50 patiŽnten, naast de reguliere medicatie, twaalf weken lang ofwel vier capsules per dag, of een placebo. De capsules bevatten 2,4 mg S-allylcysteÔne. De onderzoekers keken naar het effect hiervan op de bloeddruk, en ook naar of de patiŽnten de capsules verdroegen.

Na twaalf weken was de bovendruk bij patiŽnten die een knoflookextract hadden geslikt, gemiddeld 10 mmHg lager dan bij patiŽnten die een placebo hadden gekregen. Ook accepteerden de patiŽnten knoflook als medicijn goed en konden ze er goed tegen. De onderzoekers concluderen dan ook dat bij patiŽnten met een ondanks medicijnen ongecontroleerde hoge bloeddruk, knoflookextract beter werkt om de bloeddruk te laten dalen, dan een placebo.

De onderzoekers keken ook naar het effect van de capsules bij mensen bij wie de bovendruk aan het begin van het onderzoek al minder dan 140 mmHg was. Bij hen vonden ze geen verschil tussen knoflookextract en placebo.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 02-10-2010
Bron: Maturitas | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier