Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier veel te dikke vrouw verwijderd via de vagina

Door Jeroen van Setten 

Een team van het Universitair Medisch Centrum in Lyon heeft via de vagina een nier verwijderd bij een zwaarlijvige vrouw. Er werd voor deze, voor Frankrijk unieke, methode gekozen omdat de risico's van een normale kijkoperatie door de laag buikvet bij de vrouw te groot zouden zijn. De vrouw weegt 117 kilo en is 1.60 meter lang.

De uitgenomen nier was door steeds terugkerende chronische infecties verwoest. 'De enorme dikte van de buikwand als gevolg van de laag vet, geeft een groot risico van infectie, en het risico van kneuzingen en littekenbreuk is ook erg hoog', zegt het ziekenhuis.

'Vaginale uitname geeft een sneller herstel en het risico op complicaties is ook kleiner, aangezien de incisies zeer klein zijn.' De post-operatieve pijn is volgens het ziekenhuis 'vrijwel nihil en er zijn geen gevolgen voor het seksuele leven van de patiënten.'

Tot nu toe werd vaginale nefrectomie alleen bij mensen met een normaal gewicht toegepast. Op 1 februari van dit jaar had een ander ziekenhuis in Lyon al de Franse primeur van uitname van een nier via de navel.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-09-2010
Bron: AFP | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier