Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen tonen prototype implanteerbare kunstnier

Door Merel Dercksen 

Een consortium van elf Amerikaanse onderzoeksteams heeft een eerste model van een implanteerbare kunstnier gepresenteerd. Het is nu nog te groot, maar de stap van diermodellen naar een apparaat dat geschikt is voor menselijk gebruik, ligt in het verschiet.

Shuvo Roy (foto UCSF)

Behalve in Europa, waar Nederland een niet onbelangrijke rol speelt, wordt ook op andere plaatsen in de wereld aan een draagbare of implanteerbare kunstnier gewerkt. Onderzoekers van elf Amerikaanse instituten, onder leiding van Shuvo Roy van de University of California in San Francisco, hebben een prototype van een implanteerbare kunstnier gemaakt. Afgelopen week presenteerden ze dat.

Volgens Roy zal het apparaat zo veel mogelijk de functies van een echte nier overnemen, en daarmee bijna net zo veel gezondheidswinst kunnen opleveren als een niertransplantatie. Dit in tegenstelling tot de gangbare hemodialyse drie maal per week, waarbij niet meer dan 15 procent van de nierfunctie overgenomen wordt.

De implanteerbare nier bevat duizenden nanofilters om afvalstoffen te verwijderen. Daarnaast zit er een BioCartridge in die levende niercellen (tubuluscellen) bevat, en zo het centrum vormt voor metabole en waterhuishoudingcontrole. In Michigan is al een dergelijk apparaat ontwikkeld en getest, maar dat is zo groot als een kamer. Het team van Roy probeert de kunstnier terug te brengen naar een formaat dat implanteerbaar is. Daarvoor hebben de onderzoekers onder andere hun hoop gevestigd op siliciumtechnologie.

De technologie die nodig is om de verkleining te realiseren, hebben de onderzoekers ontwikkeld. Ook hebben ze inmiddels alle onderdelen op dieren getest. De volgende stap is het geschikt maken van het apparaat voor gebruik bij mensen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-09-2010
Bron: Cnet | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier