Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikanen tonen prototype implanteerbare kunstnier

Door Merel Dercksen 

Een consortium van elf Amerikaanse onderzoeksteams heeft een eerste model van een implanteerbare kunstnier gepresenteerd. Het is nu nog te groot, maar de stap van diermodellen naar een apparaat dat geschikt is voor menselijk gebruik, ligt in het verschiet.

Shuvo Roy (foto UCSF)

Behalve in Europa, waar Nederland een niet onbelangrijke rol speelt, wordt ook op andere plaatsen in de wereld aan een draagbare of implanteerbare kunstnier gewerkt. Onderzoekers van elf Amerikaanse instituten, onder leiding van Shuvo Roy van de University of California in San Francisco, hebben een prototype van een implanteerbare kunstnier gemaakt. Afgelopen week presenteerden ze dat.

Volgens Roy zal het apparaat zo veel mogelijk de functies van een echte nier overnemen, en daarmee bijna net zo veel gezondheidswinst kunnen opleveren als een niertransplantatie. Dit in tegenstelling tot de gangbare hemodialyse drie maal per week, waarbij niet meer dan 15 procent van de nierfunctie overgenomen wordt.

De implanteerbare nier bevat duizenden nanofilters om afvalstoffen te verwijderen. Daarnaast zit er een BioCartridge in die levende niercellen (tubuluscellen) bevat, en zo het centrum vormt voor metabole en waterhuishoudingcontrole. In Michigan is al een dergelijk apparaat ontwikkeld en getest, maar dat is zo groot als een kamer. Het team van Roy probeert de kunstnier terug te brengen naar een formaat dat implanteerbaar is. Daarvoor hebben de onderzoekers onder andere hun hoop gevestigd op siliciumtechnologie.

De technologie die nodig is om de verkleining te realiseren, hebben de onderzoekers ontwikkeld. Ook hebben ze inmiddels alle onderdelen op dieren getest. De volgende stap is het geschikt maken van het apparaat voor gebruik bij mensen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-09-2010
Bron: Cnet | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier