Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijschildklieren worden kleiner door medicijn

Door Merel Dercksen 

Het medicijn cinacalcet kan verhoogde spiegels van het bijschildklierhormoon bij dialysepatiŽnten effectief verlagen. Bovendien worden de bijschildklieren er ook kleiner van, schrijven Japanse onderzoekers. Daarmee constateren zij een groot verschil ten opzichte van andere, traditionele, therapieŽn, waarbij de klieren groter blijven worden.

DialysepatiŽnten hebben vaak een verstoorde calcium-fosfaathuishouding. Een van de kenmerken hiervan kan zijn, dat de bijschildklieren te hard werken. Met als gevolg een te hoge spiegel bijschildklierhormoon (PTH) in het bloed. Het medicijn cinacalcet, in Nederland op de markt onder de naam Mimpara en elders bekend als Sensipar, kan de spiegel van dit hormoon verlagen. Het was alleen niet bekend of de grootte van de bijschildklieren voorspelt hoe een patiŽnt op dit medicijn reageert. En ook niet, of cinacalcet in staat is het volume van de bijschildklieren te doen afnemen.

Japanse wetenschappers onderzochten een jaar lang 81 hemodialysepatiŽnten met matige tot ernstige secundaire hyperparathyroÔdie. Zij kregen zo veel cinacalcet als nodig was om hun PTH-spiegels te verlagen van meer dan 300 pg/ml tot maximaal 180 pg/ml. De onderzoekers maten het volume van hun bijschildklieren met behulp van echo, aan het begin van de behandeling, halverwege het onderzoek en na een jaar.

Van de patiŽnten hadden er 25 tenminste een vergrote bijschildklier, waarbij de onderzoekers een grens hanteerden van 500 mm3. Bij deze patiŽnten zorgde de behandeling met cinacalcet voor een daling van de PTH-spiegel met 58%, ten opzichte van de beginwaarden. Bij de groep patiŽnten met te hoge spiegels maar een normaal formaat bijschildklieren, was die daling iets kleiner. Maar omdat de uitgangswaarden tussen de groepen ook verschilden, bereikten uiteindelijk meer mensen met normale bijschildklieren de streefwaarde van maximaal 180 pg/ml.

De onderzoekers constateerden ook een duidelijke afname in het volume van de bijschildklieren, onafhankelijk van hoe groot die waren aan het begin van de behandeling. Dat is een duidelijk verschil met oudere therapieŽn, waarbij de bijschildklieren in de loop der tijd juist alleen maar groter bleven worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-09-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Wisselwerking over training tegen prikangst

Je zult maar last van angst voor naalden en injecties hebben en dan een paar keer per week moeten dialyseren. Voor veel patiënten een heel serieus probleem. Zo erg dat sommigen zelfs van dialyse af willen zien.

Hoe is dit voor verpleegkundigen? Het probleem heeft twee kanten. Het aanprikken is nodig om de dialysemachine op de bloedbaan van een patiënt aan te sluiten: dit kan stress bij patiënten veroorzaken. Daarbij kan hun angst voor naalden en pijn invloed hebben op de verpleegkundige, waardoor deze misprikt.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), staat een artikel over een nieuw project in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat prikangst aanpakt. Jacqueline Oosthoek, medisch maatschappelijk werker in het LUMC, ontwikkelde twee modules om met prikangst om te gaan: een voor de verpleegkundigen en een voor de patiënten. Ze zet daarbij verschillende technieken in, zoals ontspanningsoefeningen, pijnbestrijding, mindfulness en technieken van de pijnpoli. Daarnaast werkt Jacqueline met vragenlijsten om goed in kaart te brengen welke problemen zoal bij prikangst (mee)spelen. De Nierstichting bood financiële ondersteuning bij de verdere uitwerking van haar aanpak (NierstichtingChallenge).

Lees meer »

Promotie: Betere voorspellingen bij cystenieren »

Er zijn goedkopere en eenvoudigere methoden om de ontwikkeling van nierfalen bij patiënten met cystenieren te voorspellen. Dat concludeert Lianne Messchendorp in haar proefschrift. Zij onderzocht deze methoden, om tijdige start van behandeling met nierfunctiesparende middelen te bevorderen en zo nierfalen te uit te stellen of te voorkomen. Autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD), ook wel cystenieren genoemd, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte.

Lees meer »

NN-TV: De Kolff Battle lange versie »

NierNieuws volgde het Radboudumc Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 20 minuten en geeft een uitgebreid beeld van alles wat erbij de Battle is komen kijken. Via deze link kunt u ook nog een korte video van 5 minuten bekijken met meer achtergrondinformatie over de wedstrijd.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier