Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse FastFood eetgids voor dialysepatiŽnten

Door Vincent van Loenen 

Een diŽtist en een nefroloog geven dialysepatiŽnten die uit eten gaan in fast-food restaurants een steun in de rug bij het probleem van een verstandige voedselkeuze. Ze publiceerden een boekje over verstandige keuzes en de beste menustrategie tijdens een fast-food etentje.

'Dialysis Dining on the GO!' heeft specifieke informatie over de individuele restaurants en bedrijven verzameld. Met een kleurenschema wordt de informatie gecodeerd voor de bezoeker. Hiermee zien ze welke aangeboden maaltijd voor hen persoonlijk het beste past, welk minder geschikt is, en wat in ieder geval gevaarlijk is.

Hiervoor gebruiken de schrijvers een systeem met verkeerslichten. Groen-Geel-Rood. De kleuren spreken voor zichzelf. De auteurs hadden als enig doel, het creŽren van meer keuzevrijheid en minder onzekerheid voor patiŽnten, als die uit eten gaan.

Producten met het 'groene licht' zijn niet speciale 'light' versies, of specifiek arm aan kalium, fosfor, of zout. Ze geven alleen de betere keuzes uit het geboden menu aan. Voedsel met hogere concentraties worden onder het 'gele', of 'rode' licht weergegeven.

Menuís van diverse fastfood ketens zijn in de gids opgenomen. Ook geeft het boekje algemene aanbevelingen voor het kiezen van een restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Verder doen de auteurs dieetaanbevelingen zoals het eten van genoeg vlees ter voorkoming van infecties en behoud van energie. Het matig omgaan met chinees eten, vanwege het over het algemeen hoge zoutgehalte. Ook enkele sladressings worden genoemd vanwege hun voordelen ten opzichte van andere soorten voor deze patiŽnten.

Het boekje is in april gelanceerd tijdens het National Kidney Foundation Congress in Orlando Florida (USA). Het kost $9,95 en is te bestellen per email bij: alleycat2001rd@yahoo.com.

sterren Gepubliceerd: zondag 29-08-2010 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier