Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dure bloeddrukmedicijnen door de mand gevallen?

Door Vincent van Loenen 

Op 13 augustus tijdens de plenaire zitting van het China Heart Congress in Beijing (Peking) werden de resultaten van een langdurige studie bekend gemaakt. Dure nieuwere merkmiddelen zijn geen garantie voor betere resultaten dan de oudere diuretica.

Het onderzoek werd gedaan door Paul Whelton MB, MD, MSc, van de Loyola Universiteit in de VS. Ruim 33.000 patiŽnten met hoge bloeddruk kregen willekeurig verschillende bloeddruk verlagende middelen voorgeschreven. Hierbij werd het traditionele diureticum Chloortalidon toegediend, of een van twee nieuwere middelen calciumantagonist Amlodipine en ACE-remmer lisinopril. De traditionele middelen kosten $25 tot $40 (20 tot 30 euro) per jaar, daarentegen kosten de nieuwere wel $300 tot $600 per jaar.

Al in 2002 hebben dezelfde onderzoekers gemeld, dat het diureticum beter werkte dan de calciumantagonist in het voorkomen van hartfalen en beter dan de ACE-remmer beroertes, hartfalen en andere cardiovasculaire aandoeningen kon voorkomen.

In het recente onderzoek werden de proefpersonen nog minstens 4 tot 5 jaar na de medicatieperiode gevolgd. Daarmee duurde het totale onderzoek 13 jaar. De resultaten van de drie medicijnen werden statistisch vergeleken, waaruit bleek dat er geen enkel duidelijk verschil in werking kon worden aangetoond.

Wel stak het traditionele diureticum in twee categorieŽn beter af. De groep met ACE-remmers had een 20% hogere mortaliteit ten gevolge van een beroerte. De groep met calciumantagonisten toonde 12% hogere klinische opnames en overlijden als gevolg van hartfalen.

De nieuwere duurdere medicamenten worden sterk gepromoot, zodat de minsten zo effectieve en veilige traditionele middelen slechts in 30% van de gevallen worden voorgeschreven in de VS.

Zeker zo opvallend was de methodiek, die Whelton gebruikte om artsen er van te overtuigen vaker diuretica voor te schrijven. Daartoe ging hij te werk zoals ook de farmaceutische industrie dat zelf doet. Net als de artsenbezoekers werden opinieleiders in kleinere focusgroepen uitgenodigd om over de resultaten van het onderzoek te discussiŽren. Daarbij werden aanbevelingen gegeven, informatie folders uitgedeeld en posters opgehangen. Het bleek nadien, dat deze benadering positief werkte op de medicijnkeuze van deze artsen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 24-08-2010
Bron: Renal Business | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier