Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Weinig variatie in hartslag verhoogt risico op nierziekte

Door Gerard Kok 

Weinig verandering in hartfrequentie en hoge hartslag in rust spelen beide een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nierschade. Amerikaanse onderzoekers hebben dit vastgesteld nadat zij bij 13.241 personen tussen de 45 en 64 jaar hartslag en variatie in hartfrequentie hadden gemeten, over een periode van gemiddeld 16 jaar. Het onderzoek vond plaats als onderdeel van de ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) study, een langlopend Amerikaans onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Het autonome zenuwstelsel reguleert onbewust plaatsvindende functies, zoals de hartslag en de ademhaling. Een goed functionerend autonoom zenuwstelsel wordt gekenmerkt door een lage hartslag in rust, en grote variatie in tijdsverschillen tussen twee opeenvolgende hartslagen, oftewel een grote variatie in hartfrequentie. Als er echter sprake is van een hoge hartslag in rust, en weinig variatie in hartfrequentie, spreekt men van autonome instabiliteit. Autonome instabiliteit geldt als een kenmerk van onder andere diabetes en hoge bloeddruk.

199 deelnemers aan het onderzoek ontwikkelden nierfalen, en nog eens 541 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege nierinsufficiëntie. De onderzoekers berekenden dat personen met een hoge hartslag in rust een twee keer zo hoge kans hadden op nierschade als diegenen met een lage hartslag. Personen met weinig variatie in hartfrequentie liepen anderhalf keer zo veel risico als mensen met een hoge variabiliteit.

De onderzoekers concluderen dat autonome instabiliteit een belangrijke risicofactor is voor nierschade, maar dat naar het precieze verband tussen beide zaken nog nader onderzoek moet worden verricht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-08-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier