Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gen ontdekt dat diabetes na niertransplantatie veroorzaakt

Door Gerard Kok 

Posttransplantatie diabetes is een ernstige complicatie die patiŽnten kan treffen na een niertransplantatie. Wereldwijd wordt daarom onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken. Van bijvoorbeeld hogere leeftijd, overgewicht en hepatitis C is inmiddels bekend dat het risicofactoren zijn, maar of mensen ook genetische aanleg voor posttransplantatie diabetes kunnen hebben is nog onduidelijk. Turkse onderzoekers concluderen nu dat dragers van een variant van het eNOS gen, die na een niertransplantatie behandeld worden met ciclosporine, een hogere kans hebben op posttransplantatie diabetes.

Stikstofoxide synthase (Nitric Oxide Synthase, NOS) is een vaatverwijdende stof die in de endotheelcellen, de cellen die de vaatwand bekleden, wordt aangemaakt onder invloed van het enzym endotheliaal stikstofoxide synthase (eNOS). Dit enzym wordt, op zijn beurt, aangemaakt onder invloed van insuline. Het gen dat de blauwdruk vormt voor het enzym eNOS heet eveneens eNOS. Sommige genen kunnen in verschillende varianten voorkomen, ook het eNOS gen. Verschillende varianten van hetzelfde gen bepalen bijvoorbeeld welke bloedgroep mensen hebben. Het Turkse onderzoek richtte zich op een beperkt aantal varianten van het eNOS gen.

Het onderzoeksteam onderzocht 82 patiŽnten die voor de eerste keer een niertransplantatie ondergingen, en waarvan de donornier minimaal een jaar lang functioneerde. Alle patiŽnten werden behandeld met ciclosporine, een medicijn dat afstotingsverschijnselen onderdrukt.

Negen patiŽnten ontwikkelden posttransplantatie diabetes. Dragers van een specifieke variant van het eNOS gen kregen de complicatie vaker dan niet-dragers (zes om drie). Volgens de onderzoekers suggereert dit dat dragers van deze variant vatbaarder zijn voor postransplantatie diabetes. Dit kan van belang zijn om het risico te bepalen dat een individuele patiŽnt deze ernstige complicatie ontwikkelt.

sterren Gepubliceerd: maandag 05-07-2010
Bron: International Urology and Nephrology | Nog geen reacties
Enzym beschermt diabetespatiŽnten tegen nierschade

Een groot deel van de patiënten met diabetes type 1 krijgt na verloop van tijd te maken met complicaties, zoals oogproblemen, of nierschade. Een ander deel van de diabetes type 1 patiënten gaat echter complicatieloos door het leven, ook hun nieren worden niet aangetast. Volgens onderzoekers van het Joslin Diabetes Center uit Boston komt dat wellicht omdat het bloed van die laatste groep beschermende enzymen bevat.

Bij diabetes (suikerziekte) zijn de bloedglucosewaarden te hoog. Normaliter nemen cellen de suiker uit het bloed op, maar hiervoor zijn wel insuline en werkende insulinereceptoren nodig. Als ofwel de insuline niet aanwezig is, of de receptoren niet goed werken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 1 is er sprake van te weinig insuline, het lichaam van de patiënt maakt zelf te weinig insuline aan, en de patiënt zal dat (vaak dagelijks) moeten aanvullen door 'insuline te spuiten'. Bij type 2 werken de receptoren niet goed meer. Het verslechteren van de werking van deze receptoren is een proces van jaren, waardoor type 2 doorgaans niet voorkomt bij jonge mensen. Vroeger werd het daarom ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd.

Lees meer »

'Voor operatie nier koelen heeft geen zin' »

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie. Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier