Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Automatische bloeddrukmeter geeft te rooskleurig beeld'

Door Merel Dercksen 

Automatische bloeddrukmeters geven niet altijd dezelfde waarden aan als metingen met de hand. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt nu, dat de uitslagen structureel lager zijn. En vooral bij ouderen zijn de verschillen opmerkelijk. Deze patiŽnten lopen dus mogelijk ongemerkt met een te hoge bloeddruk rond, als hun arts nooit met de hand de bloeddruk opneemt.

Steeds meer zorgverleners stappen voor het meten van de bloeddruk van hun patiŽnten over op automatische bloeddrukmeters. Maar al langer is niet iedereen overtuigd van de correctheid van de metingen van deze apparaten. Artsen uit CaliforniŽ hebben daarom een eenvoudig onderzoekje uitgevoerd bij 337 hartpatiŽnten die op controle kwamen.

Bij al deze patiŽnten maten ze de bloeddruk niet een, maar twee keer direct na elkaar: met een automatisch meter en dan een keer met de hand. De boven- en onderdrukken waren bij deze patiŽnten gemiddeld 2 mm Hg hoger wanneer met de hand werd gemeten dan wanneer de artsen de automatische bloeddrukmeter het werk lieten doen. Een klein, maar volgens de onderzoekers significant verschil. Bij een op de vijf patiŽnten vonden ze verschillen, en die waren groter bij ouderen.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat bij patiŽnten bij wie de bloeddruk onder controle lijkt als er een automatische meter gebruikt wordt, er blijkbaar nog altijd sprake kan zijn van hypertensie.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010
Bron: American Journal of Cardiology | Nog geen reacties
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier