Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Inzet voor nierpatiŽnten beloond met lintjes

Door Merel Dercksen 

Jef Schaap van Stichting

Burung Manyar

Jef Schaap uit Zaltbommel, die zich sinds jaren inzet voor nierpatiŽnten in IndonesiŽ, is gisteren tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jef Schaap is vanaf 1999 oprichter, secretaris en penningmeester van de Stichting Burung Manyar. Deze stichting biedt hulp aan nierpatiŽnten door medicijnen vanuit Nederland naar IndonesiŽ te sturen. Daar heeft de stichting een aantal nierpatiŽnten 'geadopteerd', die zonder de Nederlandse hulp hun getransplanteerde nier zouden verliezen omdat ze de medicijnen zelf niet kunnen betalen.

Behalve als drijvende kracht achter Burung Manyar ontving Jef Schaap zijn lintje ook vanwege zijn jarenlange bijzondere inzet voor kansarme jongeren in IndonesiŽ, cultuurgeschiedenis en muziek. Hij is vanaf 1983 financier van de school- en beroepsopleiding van kansarme jongeren in IndonesiŽ. En in Nederland is hij vrijwilliger bij het digitaliseren van de Liesveldse Bijbel, secretaris van de Muziekkring Bommelerwaard en verzorgt hij ook de website van de muziekkring.

In Baarn is de heer Stalenhoef onderscheiden, ook als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werk als pro-Deoadvocaat heeft hij 25 jaar lang zitting gehad in de Raad van Toezicht van de Dianet Dialyse Centra. Hier was de heer Stalenhoef ook adviseur. Daarnaast is hij onder andere jarenlang actief ingezet voor de opvang en verzorging van dak- en thuislozen in de stad Utrecht via de drie Labre stichtingen.

Prof.dr. Andries Hoitsma is hoogleraar Orgaandonatie en -transplantatie en verantwoordelijk voor het niertransplantatieprogramma van het UMC St Radboud. Hij ontvangt de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege het grote maatschappelijke belang van zijn activiteiten als onderzoeker, medicus en bestuurder.

UMCG-nefroloog dr. Willem van Son ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel. Van Son is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding onder meer vanwege zijn bijzondere en onbaatzuchtige inzet voor patiŽnten met de ziekte van Fabry, een erfelijke stofwisselingsziekte.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-04-2010
Bron: Brabants Dagblad | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier