Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Inzet voor nierpatiŽnten beloond met lintjes

Door Merel Dercksen 

Jef Schaap van Stichting

Burung Manyar

Jef Schaap uit Zaltbommel, die zich sinds jaren inzet voor nierpatiŽnten in IndonesiŽ, is gisteren tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jef Schaap is vanaf 1999 oprichter, secretaris en penningmeester van de Stichting Burung Manyar. Deze stichting biedt hulp aan nierpatiŽnten door medicijnen vanuit Nederland naar IndonesiŽ te sturen. Daar heeft de stichting een aantal nierpatiŽnten 'geadopteerd', die zonder de Nederlandse hulp hun getransplanteerde nier zouden verliezen omdat ze de medicijnen zelf niet kunnen betalen.

Behalve als drijvende kracht achter Burung Manyar ontving Jef Schaap zijn lintje ook vanwege zijn jarenlange bijzondere inzet voor kansarme jongeren in IndonesiŽ, cultuurgeschiedenis en muziek. Hij is vanaf 1983 financier van de school- en beroepsopleiding van kansarme jongeren in IndonesiŽ. En in Nederland is hij vrijwilliger bij het digitaliseren van de Liesveldse Bijbel, secretaris van de Muziekkring Bommelerwaard en verzorgt hij ook de website van de muziekkring.

In Baarn is de heer Stalenhoef onderscheiden, ook als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werk als pro-Deoadvocaat heeft hij 25 jaar lang zitting gehad in de Raad van Toezicht van de Dianet Dialyse Centra. Hier was de heer Stalenhoef ook adviseur. Daarnaast is hij onder andere jarenlang actief ingezet voor de opvang en verzorging van dak- en thuislozen in de stad Utrecht via de drie Labre stichtingen.

Prof.dr. Andries Hoitsma is hoogleraar Orgaandonatie en -transplantatie en verantwoordelijk voor het niertransplantatieprogramma van het UMC St Radboud. Hij ontvangt de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege het grote maatschappelijke belang van zijn activiteiten als onderzoeker, medicus en bestuurder.

UMCG-nefroloog dr. Willem van Son ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel. Van Son is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding onder meer vanwege zijn bijzondere en onbaatzuchtige inzet voor patiŽnten met de ziekte van Fabry, een erfelijke stofwisselingsziekte.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-04-2010
Bron: Brabants Dagblad | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier