Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sterk verhoogd risico MRSA-besmetting dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

MRSA bacterie 20.000x Bron: Wikipedia

Uit Amerikaans onderzoek blijkt, dat hemodialysepatiŽnten vijftien keer zo vaak drager zijn van de antibioticaresistente bacterie MRSA als de gemiddelde bevolking. Hierdoor lopen zij een sterk verhoogd risico op moeilijk behandelbare infecties.

Ongeveer een op de drie mensen draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich. Meestal bevindt die zich in de neus. Onder normale omstandigheden is dat ongevaarlijk. Maar steeds vaker zijn mensen drager van de variant van deze bacterie die tegen de meeste antibiotica resistent is: MRSA. In de Verenigde Staten is dat ongeveer 1 procent van de bevolking. Mensen die deze variant in hun neus hebben, lopen een verhoogd risico op een inwendige infectie met MRSA, die bijvoorbeeld een moeilijk behandelbare longontsteking, bloedvergiftiging of wondinfectie na een operatie op kan leveren.

In de VS is Staphylococcus aureus de op een na belangrijkste ziekteverwekker als het gaat om infecties die tijdens een behandeling in de gezondheidszorg worden opgelopen. En in de helft van die gevallen is de boosdoener MRSA.

Onderzoekers van Rhode Island Hospital vroegen zich af welke patiŽntenpopulaties een verhoogd risico op zo'n infectie lopen, doordat zij vaker dan gemiddeld MRSA bij zich dragen. In verschillende ziekenhuizen namen zij neusmonsters af van ruim 2000 patiŽnten. Bij 444 bleek uit een kweek hiervan, dat zij drager waren van MRSA. Behalve onder HIV-geÔnfecteerden en ouderen die langdurige zorg nodig hadden was het aantal patiŽnten dat deze resistente variant bij zich droeg vooral onder hemodialysepatiŽnten erg hoog: 14 tot 15 procent.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-04-2010
Bron: Infection Control and Hospital Epidemiology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier