Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Licht verlaagd kalium al gevaarlijk voor nier-hartpatiŽnten

Door Vincent van Loenen 

Uit een Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Alabama in Birmingham (UAB) blijkt, dat hypokaliŽmie een verhoogde kans op overlijden of ziekenhuisopnames geeft voor patiŽnten met een hartaandoening, die tevens een chronische nieraandoening hebben.

De onderzoekers volgden 1.044 patiŽnten, die leden aan hartfalen en tevens een chronische nieraandoening hadden. 48% van de patiŽnten met hypokaliŽmie overleed gedurende de 57 maanden durende studie. Daarentegen overleed slechts 36% van hen met een normale kaliumspiegel. Ook kwamen ziekenhuisopnames bij de eerste groep patiŽnten vaker voor, 59% tegenover 53% bij een normale kaliumspiegel.

De resultaten van het onderzoek werden in januari gepubliceerd in Circulation: Heart Failure, een wetenschappelijk tijdschrift van American Heart Association. De onderzoekers stellen hierin, dat zelfs een kleine verlaging van de kaliumspiegel het overlijdensrisico bij deze patiŽnten verhoogt.

'HypokaliŽmie, ofwel een laag kaliumgehalte, is veelvoorkomend bij patiŽnten met hartfalen en biedt soortgelijke slechtere vooruitzichten als bij nierziekten', volgens C. Barrett Bowling, M.D. 'Maar er is nog weinig bekend omtrent hypokaliŽmie bij patiŽnten die aan beide aandoeningen lijden.'

Dr. Bowling beveelt verder aan, om bij deze patiŽnten het kaliumniveau in het serum regelmatig en nauwkeurig te meten en dat het binnen een veilige range gehouden moet worden.

Lang werd aangenomen, dat hoge kaliumspiegels in deze patiŽntengroep frequenter voorkomen, nu is aangetoond dat bij hen juist een lage kaliumspiegel nog vaker optreedt. Artsen zouden hier waakzaam voor moeten zijn en al bij een licht verlaagd kalium scherp opletten en zonodig bijsturen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-02-2010
Bron: Circulation: Heart Failure | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier