Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verontreiniging in intraveneuze bloeddrukverlager aangetroffen

Door Jeroen van Setten 

In de VS blijken elf partijen van een intraveneus middel tegen hoge bloeddruk te zijn verontreinigd met stukjes staal. Het gaat om kleine deeltjes roestvrij staal die tijdens een routinecontrole zijn aangetroffen in het middel Cleviprex van Medicines Co in New Jersey.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zegt dat de deeltjes de doorbloeding naar de hersenen, nieren, lever hart en longen kunnen verhinderen. De aandelen in het bedrijf daalden op de beurs vrijwel onmiddellijk.

Cleviprex wordt gebruikt voor het verlagen van buitensporig hoge bloeddruk bij patiŽnten die geen pillen innemen. Het wordt per injectie gegeven bij patiŽnten die een operatie ondergaan. In een brief aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, adviseert Medicines Co artsen de flacons met het geneesmiddel op mogelijke verontreiniging te controleren alvorens ze te gebruiken.

Medicines Co zegt overigens dat het geen meldingen heeft ontvangen van gezondheidsproblemen in verband met de kwestie.

Volgens adjunct-directeur Mary Frances Harmon is de oorzaak van de vervuiling nog onduidelijk. Ze zei dat het bedrijf niet heeft kunnen bepalen om hoeveel flacons van het geneesmiddel het gaat, omdat partijen variŽren in grootte.

Cleviprex is een relatief nieuw middel. Het werd in 2008 in de VS geÔntroduceerd en de fabrikant verwacht dat het in 2010 in de Europese Unie op de markt komt.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-12-2009
Bron: Associated Press | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier