Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbaar PD-dialyseapparaat lichter dan ooit

Door Vincent van Loenen 

De ontwikkelingen op het gebied van draagbare dialyse gaan zeer snel. Dat geldt zowel voor het principe van de hemodialyse als dat van de peritoneaal (buikvlies) dialyse (PD). Onlangs heeft het Amerikaanse AWAK Technologies Inc. weer een nieuwe vinding op dit gebied gelanceerd. Het apparaat is gebaseerd op technologie voor PD.

Op dit moment bestaat er al een prototype, AWAK (Automated Wearable Artificial Kidney) genaamd. Het toestel werkt continu, 24 uur per dag, op batterijen en weegt ongeveer 3 kg. In de toekomst moet het definitieve product veel lichter worden. Gemikt wordt een gewicht van circa 1 kg. Niet meer dus dan het gewicht van een pak melk. Daarbij zal het een dialysecapaciteit van 4 liter per uur halen en worden ook de proteÔne-gebonden afvalstoffen gefilterd. Hiertoe is een geheel nieuw soort dialysaat ontwikkeld.

Het prototype is een verdere ontwikkeling van de resultaten uit een samenwerking tussen de University of California, (UCLA) en het Amerikaanse Department of Veterans Affairs.

Het is nog niet bekend wanneer het definitieve product op de markt gaat komen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-10-2009
Bron: Reuters | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier