Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Allergische mannen met diabetes hebben vaker nierschade

Door Merel Dercksen 

Mannen die zowel diabetes type 2 als een allergische aandoening hebben, lopen een verhoogd risico op nierschade. Zij verliezen vaker eiwit met de urine. Voor vrouwen geldt dit verhoogde risico niet, lijkt het.

Mensen met een allergische aandoening als astma of hooikoorts hebben een verhoogd risico op atherosclerose ('aderverkalking'). En het aantal eosinofielen, een bepaald soort witte bloedcellen, in hun bloed is in meer of mindere mate verhoogd. Japanse onderzoekers vroegen zich af of het aantal eosinofielen bij deze mensen iets zegt over mogelijke vaatschade.

Hiervoor telden zij het aantal van deze cellen in het bloed van bijna 800 patiënten met een allergische aandoening, die daarnaast nog diabetes type 2 hadden. Als aanwijzingen voor vaatschade namen zij de uitscheiding van het eiwit albumine met de urine. Bij patiënten met diabetes type 2 is dit een aanwijzing dat de kleine bloedvaatjes in de nieren zijn aangetast.

Bij de mannen uit de onderzoeksgroep vonden zij een verband tussen het aantal eosinofielen en albuminurie. Bij vrouwen was dat verband er niet. Bij mannen met diabetes type 2 verhoogt een allergische aandoening het risico op eiwituitscheiding met de urine en dus op nierschade.

sterren Gepubliceerd: maandag 05-10-2009
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Tien waardevolle tips om de hitte te overleven

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten.

DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. In overleg met je nefroloog kun je bij dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

DOEN: een glaasje water vervangen door een beetje bouillon als je licht in je hoofd wordt. Met dit hete weer verlies je niet alleen meer water, maar ook meer natrium.

NIET DOEN: midden op de dag in de hitte gaan zitten. Pas vooral ook op met de zon als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

DOEN: neem eens een waterijsje in plaats van een paar slokken water. Je doet er langer mee, en koelt er ook nog van af.

Lees meer »

Te snelle correctie natriumbalans valt te voorzien »

Ernstige hyponatriëmie, veel te weinig natrium in je bloed, brengt grote risico's met zich mee en moet daarom zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Maar ook de behandeling is niet zonder gevaar: zowel het te langzaam als te snel weer op peil brengen van de natriumspiegel kan tot ernstige complicaties leiden. Canadese artsen stellen nu een puntensysteem voor waarmee snel kan worden bepaald of het toedienen van natrium te snel gaat.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma wordt deze zomer bekend gemaakt, dan is het ook mogelijk om in te schrijven.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier