Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Innovatieve frisdrankautomaat gebruikt dialysetechniek

Door Vincent van Loenen 

Coca-Cola heeft iets nieuws, een frisdrankautomaat die je laat kiezen uit 100 verschillende smaken en combinaties. Alles wordt ter plekke, per beker, voor je bereid. Het innovatieve is, dat de machine gebruik maakt van technologie, zoals die al voor dialyseapparatuur is ontwikkeld.

Freestyle Beverage Machine Foto: Coca-Cola Company

Deze 'PurePour' techniek is oorspronkelijk bedacht om met heel hoge precisie de diverse componenten af te meten voor vloeistoffen ten behoeve van dialyse en chemotherapie. Bovendien maakt men gebruik van RFID (Radio Frequency IDentification), bekend van de beveiligingspoortjes in de kledingwinkel.

Daarmee kan de automaat herkennen welke smaken er aanwezig zijn en of ze in de juiste positie zijn geplaatst. De rest wordt verzorgd door een krachtige computer, die alles mixt terwijl je nauwelijks hoeft te wachten. Op dit moment worden er nog gebruikerstests uitgevoerd, maar over enkele weken wil Coca-Cola er 60 over de hele VS geplaatst hebben.

Bekijk de Engelstalige promotievideo

sterren Gepubliceerd: maandag 03-08-2009
Bron: Fast Company | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier