Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vergruizing verhoogt risico op terugkeer nierstenen

Door Vincent van Loenen 

Bij niersteenvergruizing bestaat het risico van beschadiging van de epitheelcellen van de nier. Dat blijkt een van de belangrijkste oorzaken van kalkafzetting in de nier. En daarmee de reden voor het vaak terugkeren van nierstenen na vergruizing.

De lithotripter, of niersteenvergruizer, is tegenwoordig de meest gebruikte methode om nierstenen en andere kristalvorming in de urinewegen te verwijderen. De methode maakt gebruik van een extern toegevoerde geluidsgolf met hoge energie.

Het is al langer bekend, dat bij deze methode stenen in de urinewegen regelmatig kunnen terugkeren. Het risico bestaat, dat de epitheelcellen van de nier beschadigd worden. Wat een van de belangrijkste oorzaken is van kalkafzetting.

Chinese onderzoekers hebben nu onderzocht in hoeverre er een relatie bestaat tussen de toegepaste geluidsgolven en het verzamelen van calciumoxalaat-kristallen (niergruis) in de nier.

De onderzoeker verdeelden 32 ratten in 4 groepen. Een groep die 14 dagen ethyleenglycol (een kleurloze, iets stroperige alcohol) kreeg toegediend, een tweede groep die 500 schokgolven op de linker nier kregen toegediend en vervolgens ook 14 dagen ethyleenglycol, een derde groep die net als groep twee werd behandeld, maar 1000 schokgolven kreeg in plaats van 500 en een controlegroep.

Na de testperiode werden de nieren van de dieren verwijderd en onderzocht. Onderzoek wees uit, dat nieren die niet met schokgolven waren behandeld, minder niergruis vertoonden. De wel met de schokgolven behandelde nieren vertoonden kristallen over grote oppervlakken. Hoe groter het aantal schokgolven, hoe meer kristallen werden aangetroffen.

Nierschade na lithotripsie verhoogt dus het risico van niergruis in de nier, in ieder geval bij ratten.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-07-2009
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier