Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Seminar 'Islam en orgaandonatie'

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 04-06-2009

De Stichting Moslimarts.nl organiseert een seminar over Islam en orgaandonatie. Centrale vraag: Hoe staat de islam tegenover orgaandonatie? Is het toegestaan? En zo ja, onder welke voorwaarden?

Op het programma staan lezingen van onder anderen Saoed Khadjé (Dar al Ilm) en Mohammed Ghaly (Universiteit Leiden). De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie met onder meer Khadija Arib (PvdA) en Patricia Batavier (Nederlandse Transplantatie Stichting).

Het volledige programma is te raadplegen via de website van de stichting. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,-, dit is inclusief een consumptie. Studenten krijgen vijf euro korting. Het seminar wordt mede georganiseerd door Insan, MSV Nijmegen, Avicenna en Dar al Ilm.

Seminar Islam en orgaandonatie: donderdag 4 juni 2009 17:30 - 22:00 uur

Locatie: UMC Utrecht, Blauwe Collegezaal

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-05-2009
Bron: Stichting Moslimarts | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Een COVID-19 patiënt belangrijker dan iemand met kanker?  »

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA.

Lees meer »

Presentatie tweede boek Brenda de Coninck »

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek. Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier