Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzondere ingreep verlaagt onbehandelbare hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Artsen van verschillende instituten in de Australische stad Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze een onbehandelbare hoge bloeddruk tot normale waarden kunnen terugbrengen. Om dit te bereiken schakelen ze een deel van het zenuwstelsel gericht uit met behulp van radiogolven.

Mensen met een sterk verhoogde bloeddruk lopen een groot risico op een beroerte of hartaanval. Maar steeds vaker is die hoge bloeddruk niet met medicijnen te behandelen. In AustraliŽ gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Artsen in Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze het probleem op een andere manier aanpakken: ze schakelen een deel van het zenuwstelsel uit. Ze voeren een speciaal ontwikkelde katheter op vanuit de lies, tot in de nierslagader. Daar schakelen ze sympatische zenuwen in de slagaderwand uit met behulp van radiogolven. De omliggende weefsels ondervinden geen schade van de radiogolven. De totale ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Het sympatische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een verhoogde bloeddruk en hartslag in situaties waarin dat nodig is. Gedeeltelijke uitschakeling ervan blijkt nu dus effectief bij de behandeling van blijvend verhoogde bloeddruk. Bovendrukken van meer dan 200 mmHg zijn in en enkel geval zelfs terug te brengen tot minder dan 140 mmHg. Tot nu toe zijn vijftig patiŽnten op deze manier behandeld. Hoewel bij de meesten van hen de waarden nog altijd hoger bleven dan wat normaal zou zijn, trad er een gemiddelde daling op van 30 mmHg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-04-2009
Bron: The Lancet | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 20:09

  AANVULLING:
  In BelgiŽ wordt de techniek experimenteel toegepast door Jean Renkin van de Cliniques Universitaires Saint Luc in Leuven.

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 12:15

  Wie in aanmerking wil komen voor een bepaalde medische behandeling kan het beste contact opnemen met zijn eigen arts.

  De methode wordt tegenwoordig in elk geval ook in Nederland toegepast (http://www.niernieuws.nl/?cat=ln&id=3482), over Belgische initiatieven is ons nog niets bekend.

 • klinkenberg, nadrin
  06-11-2010 10:36

  Goedendag,

  Deze behandeling tegen te hoge bloeddruk is die in BelgiŽ ook bekend ? Wie kan ik benaderen voor meer informatie?
Jaaroverzicht: 2017 in NierNieuws

Nog even achterom kijken, en dan een nieuw jaar tegemoet! We moeten het kort houden, dus we slaan mensen en onderwerpen over die óók echt belangrijk waren. Maar als we stilstaan bij het NierNieuws dat u het meest las en dat ons op het netvlies staat, was 2017 het jaar van:

Nieuwe samenwerking met PLAN
Om maar meteen ongegeneerd met onszelf te beginnen: aan het eind van dit jaar zijn we een samenwerking gestart met het Platform AIO's en postdocs Nefrologie (PLAN). Dit leverde een eerste artikel op van de hand van Tineke Kraaij. In 2018 zetten we deze samenwerking voort, wat een mooi beeld gaat geven van waar jonge onderzoekers in de nefrologie zich op dit moment mee bezig houden.

Mensen in het nieuws
Op 21 juli overleed op 91-jarige leeftijd de Leidse immunoloog en transplantatiepionier prof. Jon J. van Rood. Hij werkte mee aan de eerste niertransplantatie in 1966 en stond aan de wieg van Eurotransplant.

Lees meer »

Omstandigheden bepalen voorkeur voor thuis- of centrumdialyse »

Nieuw-Zeelandse nierpatiënten willen wel thuis dialyseren, maar niet omdat het moet. Als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt, heeft het echter wel hun voorkeur.  Net als in Nederland bestaat er in Nieuw-Zeeland de wens om meer patiënten thuis te laten dialyseren, in plaats van in het ziekenhuis. Maar als je dat wilt bewerkstelligen, moet je wel weten welke factoren invloed hebben op de keuze van de patiënten voor huis of ziekenhuis.

Lees meer »

Ervaring van behandelaar bepalend voor succes buikdialyse »

Er blijkt een enorme variatie te zijn tussen de verschillende dialysecentra in Australië waar het gaat om het percentage patiënten dat jaarlijks niet door kan gaan met peritoneale dialyse. Hoewel patiëntkenmerken hier zeker invloed op hebben, lijkt ervaring vanuit de centra, gemeten in aantallen behandelde patiënten, de belangrijkste beïnvloedende factor.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier