Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Indiase lamscurry

Ingrediënten:
200 g lamsvlees zonder bot
2 uien
1 teen knoflook
stukje gemberwortel van 1 cm
2 el olie of boter
1 tl ketoembar
1/2 tl djinten
1/2 tl koenjit
1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl cayennepeper
2 el tomatenpuree
200 ml water
maïzena
4 el zure room

Bereiding:
Snijd het vlees in stukjes van 3 cm. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Schil de gemberwortel en snijd deze fijn. Bak het vlees in de hete boter of olie rondom lichtbruin. Haal het vlees uit de pan en bak de ui en knoflook in het braadvet gedurende 2 minuten. Voeg dan de kruiden en de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Voeg het water toe en breng het vocht aan de kook. Doe het vlees terug in de pan. Stoof het vlees met een deksel op de pan ca. 1 uur. Bind de saus zo nodig met wat aangelengde maïzena.
Roer ten slotte de zure room door de saus en laat het gerecht niet meer koken.

Voedingsstoffen:
21 g eiwit, 100 mg natrium, 500 mg kalium per persoon

Tip: lekker met rijst en sperziebonen

Bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur stoven
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Nog geen reacties
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier