Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Salade van knolselderij, appel, noten en mango

Ingrediënten:
100 g knolselderij
citroensap
1/2 appel
25 g gemengde noten
1/2 rijpe mango
1/2 el mayonaise
1/2 el crème fraîche of slagroom
1/2 el sherry
1 tl mosterd
mespunt kerrie

Bereiding:
Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes of dunne reepjes. Kook de knolselderij direct beetgaar. Spoel de blokjes knolselderij in een zeef met koud water, laat ze goed uitlekken (dep ze droog). Doe de blokjes in een kom en bedruppel ze met citroensap. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes; besprenkel de blokjes met citroensap en doe ze bij de knolselderij in de kom. Hak de noten klein (houd een paar noten apart voor de garnering), schil de mango en snijd deze in blokjes. Doe de noten en de mango ook in de kom.
Roer een sausje van mayonaise, crème fraîche, sherry, mosterd en kerrie en schep dat door het fruit en de noten in de kom. Garneer de salade met wat noten.

Voedingsstoffen:
5 g eiwit, 50 mg natrium, 450 mg kalium per persoon

Tip: lekker bij kipfilet

Bereidingstijd: 20 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht, vegetarisch
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Nog geen reacties
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier