Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Urinetest maakt biopsie overbodig bij vermoeden BK-virus

Door Jeroen van Setten 

Een infectie met het BK-virus kan voor een getransplanteerde nierpatiŽnt ernstig verlopen. Zo'n negen procent van de niergetransplanteerden krijgt daarmee te maken. De enige manier om de juiste diagnose te stellen was tot nu een biopsie van de getransplanteerde nier. Amerikaanse onderzoekers hebben een uiterst betrouwbare methode ontwikkeld om door eenvoudig urineonderzoek de diagnose te stellen.

Polyomavirussen, waaronder het BK-virus, zijn veelvoorkomende virussen waarmee veel volwassenen zijn besmet zonder dat ze er iets van merken. Maar de virussen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij personen met een verlaagde weerstand, zoals mensen die immunosuppressiva slikken. Sommige besmette niertransplantatiepatiŽnten ontwikkelen door het BK-virus een ernstige vorm van nefropathie die kan leiden tot verlies van het transplantaat.

Omdat er geen effectieve therapie is voor de behandeling van polyomavirale nefropathie, is het belangrijk om een diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Met de nieuwe methode kan dat gemakkelijk vaker en zonder enige belasting voor de patiŽnt gebeuren.

Bij patiŽnten met polyomavirale nefropathie vindt een stapeling van virale aggregaten in de nier plaats. Deze clusters worden uitgescheiden in de urine en kunnen daarin worden geconstateerd met de nieuwe test. Het testen is snel (binnen drie uur), goedkoop en gemakkelijk uit te voeren met bestaande laboratoriumapparatuur.

Ook is de test zo nauwkeurig dat, als de clusters niet worden gevonden in de urine, het 100% zeker is dat de patiŽnt niet besmet is.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-01-2009
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier