Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierschade door teveel medicatie bij hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

De Canadese hartstichting heeft haar richtlijnen aangepast: voortaan wordt niet meer aangeraden patiŽnten met hoge bloeddruk een combinatie van twee medicijnen te geven. Deze nieuwe richtlijn is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat de toegevoegde waarde bij het voorkomen van hartaanvallen minimaal is, terwijl er wel een groter risico op nierschade ontstaat.

Tot afgelopen week was de richtlijn van de Canadese Heart and Stroke Foundation dat hoge bloeddruk behandeld zou moeten worden met een combinatie van een ACE-remmer en een AT1-antagonist, om een zo sterk mogelijke daling te bewerkstelligen. Maar uit een onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine en later in The Lancet, bleek dat met deze combinatie nauwelijks minder hartaanvallen en beroertes voorkwamen dan bij het gebruik van maar een medicijn. De dubbele therapie leidde wel tot meer mensen met nierschade en andere complicaties.

Volgens Margaret Moy Lum-Kwong van de Heart and Stroke Foundation is de combinatie van deze twee soorten medicijnen 'een belangrijke bron van belasting voor de nieren, die zelfs tot volledige uitval kan leiden.' 'Maar,' voegt ze eraan toe, 'als je stopt met slikken van de combinatie, is dat risico ook verdwenen.'

De Heart and Stroke Foundation waarschuwt ervoor, dat de tienduizenden Canadezen die nu met een combinatietherapie behandeld worden, niet op eigen houtje met een van beide medicijnen moeten stoppen. Hen wordt aangeraden zo snel mogelijk een afspraak met hun arts te maken om te overleggen over een eventuele wijziging in het medicijnschema.

sterren Gepubliceerd: zondag 18-01-2009
Bron: CBC News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier