Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kip met noten-knoflooksaus

Ingrediënten:
- 50 gram walnoten
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 dl lichte olijfolie
- 0,4 dl walnootolie
- 2 zakjes rozemarijn à 15 g
- 200 gram kipfilet (1 grote of 2 kleintjes)
- 1 plakje citroen
- 1 à 2 tl citroensap

Bereiding:
Maal de walnoten fijn met een molentje of in de keukenmachine. Pers twee teentjes knoflook of hak ze en wrijf ze tot een pasta. Meng de noten en knoflook en voeg eerst de olijfolie en dan de notenolie toe tot een dik-vloeibare saus.

Zet de saus een half uur weg om op smaak te komen.

Breng een pan water aan de kook.

Houd 2 kleine takjes rozemarijn apart en maak van de rest een bedje in een stoommandje. Verdeel de kip in twee porties en snijd elke helft open als een envelopje. Stop in de opening een takje rozemarijn, half plakje citroen en de helft van de laatste teen knoflook.

Leg de kip op de rozemarijn en zet het stoommandje (met deksel) op de pan kokend water. Stoom in een kwartiertje gaar.

Breng de saus op smaak met citroensap en serveer de kip met een schepje saus ernaast


Voedingsstoffen:
Per persoon: 55 mg natrium, 500 mg kalium, 27 g eiwit.

Bereidingstijd: 45 minuten.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Auteur: Merel Dercksen

sterren Nog geen reacties
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier