Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Erwtensoep

Ingrediënten:
100 gr spliterwten
800 ml water
200 gr schoongemaakte groenten: ui, prei, knolselderij, aardappel
100 gr speklap
peper

Bereiding:
Zet de spliterwten een avond van te voren in de week in ruim water. Giet het weekwater af en kook de spliterwten gaar in 800 ml vers water in ca. 2 uur. Wrijf deze massa eventueel door een zeef. Vul de hoeveelheid met water aan tot 700 ml. Voeg de fijngesneden groenten en de in dobbelsteentjes gesneden speklap toe. Laat de soep nog ca. 20 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper.

Voedingsstoffen:
20 g eiwit, 100 mg natrium, 950 mg kalium per persoon


Variatie: Vervang de spliterwten door bruine bonen of linzen

Tips:
Lekker met een sneetje roggebrood

Bereidingstijd: Ca. 30 minuten (+1 nacht weken)
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Amersfoort
  09-01-2009 14:21

  @Klaas: Spliterwten hoeven inderdaad normaal gesproken niet te worden geweekt. Maar in dit geval is het waarschijnlijk de bedoeling van de schrijfsters dat er kalium aan de erwten wordt onttrokken. Door het weken. Dat gooi je dan weg met het weekwater.

 • Klaas Klein, Dalfsen
  09-01-2009 13:27

  recept erwtensoep
  spliterwten mogen niet worden geweekt
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier