Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Boeuf bourguignon

IngrediŽnten:
200 gram runderlap in stukken gesneden
4 el boter
2 uien
2 el bloem
peper
100 ml rode wijn
laurier, tijm
100 gr champignons

Bereiding:
Bak het vlees in de hete boter snel bruin. Haal de stukjes vlees uit de pan en bak de in stukken gesneden ui in de achtergebleven boter. Roer de bloem en de peper erdoor en doe de stukjes vlees weer in de pan. Giet de wijn erbij, voeg de kruiden toen en stoof het vlees 2 Ĺ-3 uur. Voeg op het allerlaatst de in stukjes gesneden champignons toe en laat deze 5 minuten meestoven.

Voedingsstoffen:
21 g eiwit, 100 mg natrium, 700 mg kalium per persoon
Variatie: Vervang 20 gram van het vlees door 20 gram ontbijtspek: 20 g eiwit, 350 mg natrium, 700 mg kalium

Tips:
Lekker met rijst en broccoli

Bereidingstijd: Ca. 25 minuten (+ 3Ė3,5 uur stoven)
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  09-01-2009 11:42

  Het hangt af van iemands persoonlijke dieet of een gerecht daarin past. Sommige patiŽnten zullen inderdaad met een zo strenge beperking rekening moeten houden dat bijvoorbeeld 700 mg kalium te veel is. Wat de boter betreft: dit is gebruikt als algemene benaming. Het is inderdaad gezonder waar mogelijk gebruik te maken van plantaardige vetten.

 • jempie, Aalst BelgiŽ
  09-01-2009 11:32

  Persoonlijk vind ik het natrium en kalium vrij hoog liggen?
  Zo ook zie ik in de recepten gebruik van boter of bedoelen jullie margarine of dieetmargarine. Ook lees ik in sommige recepten gebruik van noten en pijnboompitten. Hierbij stel ik me ook vragen. Ben al jaren nierpatiŽnt en kok, maak zelf mijn recepten en test ze uit, als ook het berekenen. Als er voldoende zijn ga ik ze ter beschikking stellen van de medepatiŽnten. Wat ik zelf ondervonden heb is dat zeer weinig diŽtisten brood hebben gegeten van een dieet voor nierpatiŽnten.
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier