Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vervolg Wonderkinderen

Door Merel Dercksen 

NierNieuws Special door Merel Dercksen.

Uitgebreide voorbereiding
JV: Zo’n dag heeft natuurlijk een heel lange voorbereiding. We werken er met een groot team aan, iedereen vult een specifiek onderdeel in. Iemand van communicatie, mensen van de productieafdeling, die ervoor zorgen dat het programmaboekje wordt gemaakt, dat de poster op tijd klaar is, etc. Maar we werken natuurlijk ook intensief samen met de artiesten en met de locatie waar het allemaal plaatsvindt.

Denk bijvoorbeeld aan contact over praktische zaken zoals: gaan we op een scherm nog dingen projecteren, wat is de planning, is er voldoende parkeergelegenheid. En met de artiesten zelf ook over de planning, hun kleding, het maken van foto’s etc. 

Op de dag zelf zorgen we voor de aankleding, we begeleiden de sponsors en zorgen dat iedereen zijn rol in het draaiboek vervult. Met de presentator en de vertegenwoordiger van de Nierstichting die de cheque in ontvangst zal nemen moeten de laatste dingen doorgesproken worden, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.
We hebben een heel mooie flyer gemaakt met een compilatie van foto’s van alle artiesten, die komt steeds terug dus dat is heel herkenbaar. Die wilden we als 'inloopdia' hebben, zodat het publiek niet in een kale zaal binnenkomt. Op de achterwand van het podium was die flyer geprojecteerd. Maar tijdens het concert zelf hebben we niets geprojecteerd, niet zoals bij een popconcert. Op dat moment was de aandacht volledig gericht op de artiesten op het podium.

Getalenteerde, maar gewone kinderen
PB: De selectie van de kinderen die gespeeld hebben, hebben we vorig jaar alleen in samenspraak met programmeurs van het Muziekgebouw aan 't IJ gedaan. Dit jaar is daar ook het Prinses Christina Concours bij betrokken geweest. De Nierstichting bepaalt de inhoud van het concert niet, dat laten we over aan mensen die daar meer verstand van hebben. Maar je zoekt wel naar een zo gevarieerd mogelijk programma. Je probeert andere kinderen te laten spelen dan vorig jaar. Er is heel veel talent maar je probeert daar natuurlijk toch in te selecteren.

JV: Bij ‘wonderkinderen’ heb je het idee dat ze heel erg ingezoomd zijn op hun instrument, je hebt daar een bepaald beeld bij. Niet negatief, maar je hebt een bepaald plaatje in je hoofd. En als je ze dan meemaakt tijdens zo’n hele dag, blijken het heel normale kinderen te zijn. Ze gaan in de pauze ook gewoon rennen op de gang en de kleinsten hebben een knuffel bij zich. Dat vond ik heel bijzonder. Je gaat staan en je speelt de sterren van de hemel, maar 10 minuten later ben je gewoon ook volop lekker met je knuffels bezig.
Alle kinderen hebben ook belangeloos meegewerkt. Ze vinden het sowieso leuk om te doen. Zij kunnen voluit hun talenten laten zien en iets moois betekenen in dit evenement.

Resultaat: een volle zaal en op skikamp
PB: De opkomst was groot. Mensen vinden het leuk om aan de ene kant zulk goed jong talent te horen en tegelijkertijd ook iets voor het goede doel te doen. En dat ook nog in zo’n prachtig theater als het Muziekgebouw aan 't IJ.

JV: In de zaal kunnen ongeveer 600 mensen en hij zat bijna vol.

PB: De opbrengst was 25.000 euro. Die wordt besteed aan een specifiek doel. Dat doel moet passen in ons programma ‘kinderen met een nierziekte’. Daarbinnen passen activiteiten die kinderen zo goed mogelijk helpen en ondersteunen. Vorig jaar, de eerste keer dat we het concert organiseerden, hebben we de opbrengst gebruikt voor het oprichten van een onderwijshelpdesk. Dit jaar financieren we er vakantiekampen in Zwitserland voor dialysepatiëntjes uit grote academische ziekenhuizen mee. Dialyserende kinderen zijn vaak snel moe, niet lekker, kunnen niet zo veel en moeten tussendoor nog eens drie keer per week vier uur dialyseren. Als ze naar zo’n kamp zijn geweest, komen ze daar gesterkt uit, veel gemotiveerder. Ze hebben leren skiën en dingen samen gedaan. De Nierstichting organiseert deze kampen niet zelf, maar we maken het op deze manier mogelijk dat de kinderen naar een bestaand kamp toe kunnen waar we goede ervaringen mee hebben. Dit wordt drie keer per jaar georganiseerd. Met de opbrengst van dit concert kunnen we een van die drie kampen financieren.

PB: Volgend jaar willen we ‘Wonderkinderen aan ’t IJ’ weer organiseren. En gaan we weer proberen er een heel gevarieerd programma van te maken. De basisgedachte erachter blijft: jonge talenten op laten treden om leeftijdsgenoten te helpen die door een nierziekte niet in de gelegenheid zijn hun talenten optimaal te ontplooien. We zijn aan het nadenken of we dat misschien moeten verbreden naar meer dan alleen maar muziek.
Wat we volgend jaar met de opbrengst gaan doen weten we nog niet. In ieder geval wordt dat wel weer iets met kinderen, maar iets anders dan dit jaar. We willen ieder jaar iets anders mogelijk maken.

<< Naar begin van artikel

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-12-2008 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Jacqueline Knoll wint Maria ter Welle prijs »

Verpleegkundig specialist Jacqueline Knoll van het Radboudumc heeft vrijdag de Maria ter Welle Prijs 2020 gewonnen. Zij ontvangt de prijs voor haar jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg voor kinderen en adolescenten. De prijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te waarderen.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier