Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Van Marokkanen is 85% voorstander transplantatie'

Volgens de Marokkaanse nefrologe en hoogleraar Amal Bourquia is 85% van de Marokkanen voorstander van transplantatie. Zij deed verslag van haar onderzoek naar 'de perceptie op orgaantransplantatie in de Marokkaanse samenleving' op een grote bijeenkomst van Franse en Marokkaanse deskundigen. Juristen, sociologen, schrijvers en journalisten debateerden over de ethische problemen rond transplantatie.

'Transplantatie is niet alleen een zuiver technische kwestie,' zegt Bourquia, 'maar heeft ook een belangrijke ethisch kant. Vergeleken met andere landen loopt Marokko erg achter op transplantatiegebied. Tussen 1990 en 2007 zijn in Marokko bijvoorbeeld maar 123 transplantaties uitgevoerd. Dat heeft vooral te maken met de ethiek en de sociale perceptie rond het doneren van organen. Er is in dit land nooit een sociaal debat geweest rond orgaantransplantatie. We hadden geen idee hoe de bevolking erover dacht.'

'Het is navrant te moeten constateren dat er een ernstig gebrek aan informatie is rond transplantatie. Zonder goede voorlichting kun je niet verwachten dat de burger zich een gedegen oordeel vormt. In een poging helderheid te verschaffen, hebben wij nu dit onderzoek gedaan.'

'We ondervroegen 400 personen uit Casablanca en wijde omgeving en de resultaten laten zien dat 85% van de ondervraagden in principe positief staat ten opzichte van transplantatie. En dat terwijl meer dan 70% van de ondervraagden nooit eerder over het onderwerp had nagedacht. Bijna twintig procent van de ondervraagden weet trouwens niet dat er in Marokko niertransplantaties plaatsvinden.'

'Ondanks deze uitkomst zijn er nog heel veel obstakels te overwinnen. Zowel sociaal als economisch. We hebben ook gemerkt dat veel Marokkanen nog altijd denken dat de godsdienst transplantatie verbiedt. Daar zou vanuit die hoek aan gewerkt moeten worden.'

Overigens zijn er ook mensen die zich tegen transplantatie keren op technische gronden. 'Het klopt dat de kennis van transplantatie bij Marokkaanse medici op zich gering is. Er bestaat op dit moment geen speciale opleiding en ook de huidige generatie medisch studenten is onvoldoende op de hoogte. Ze willen wel graag meer weten' zegt Bourquia.

Voor wat betreft de kosten van transplantatie. De verzekering dekt daarvan op dit moment maar 70%. Dat zou volgens de nefrologe 100% moeten zijn.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-02-2008
Bron: Aujourd'hui Le Maroc | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier