Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

Door Redactie NierNieuws 

De European Kidney & Health Alliance (EKHA, Associatie van Europese Nierverenigingen) houdt een online onderzoek naar de vraag hoe nierpatiënten in Europa een keuze maken voor nierfunctievervangende therapie. De resultaten worden in april gepresenteerd op het Europees Nierenforum, samen met een oproep tot actie aan de administratieve en politieke wereld om eventuele ongelijkheden in de toegankelijkheid en de keuze van behandeling voor patiënten in de EU weg te werken.

Het onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: een voor patiënten en een voor professionals. Beide sluiten op 1 april, tot die tijd is het nog mogelijk de vragen te beantwoorden. De nadruk in de vragenlijsten ligt op of er voldoende voorlichting is, of alle vormen van behandeling mogelijk zijn en of daar bijvoorbeeld financiële drempels opgeworpen worden. Het uiteindelijke globale doel is om een beeld te vormen van de keuzemogelijkheden voor patiënten (of het tekort daaraan) in een aantal geselecteerde lidstaten van de EU en om na te gaan hoe deze bevindingen zich verhouden tot de duurzaamheid van de behandeling, de gezondheidseconomie, de patiëntenuitkomst en hun levenskwaliteit.

Clim van Daelen van de NVN: 'Het gaat echt om een inventarisatie, geen diepgravend onderzoek. Wij vinden het belangrijk om verschillen in de EU op de agenda van EU-beleidsmakers te krijgen. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging de oproep om de vragenlijst in te vullen.'

De vragenlijst voor patiënten vindt u hier.

De vragenlijst voor zorgprofessionals vindt u hier.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-03-2017 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier