Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

Door Gerard Kok 

Automatische en elektronische alarmering als een patiënt acuut nierfalen ontwikkelt, blijkt de vooruitzichten voor deze patiënten in het algemeen niet te verbeteren. Dit blijkt uit een Canadees meta-onderzoek.

Acuut nierfalen treedt op als de nieren binnen enkele dagen of weken stoppen met functioneren. Het risico op overlijden of chronische nierschade als gevolg van acuut nierfalen is nogal hoog, en bovendien wordt het regelmatig (te) laat ontdekt. Daarom experimenteert men al enkele decennia met automatische alarmering als een patiënt acuut nierfalen lijkt te ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan het sturen van een e-mailtje naar een arts zodra bijvoorbeeld de creatininespiegel van een patiënt binnen 90 dagen anderhalf keer zo hoog wordt.

Het Canadese onderzoek legde zes studies naar de effectiviteit van enkele implementaties van automatische en elektronische alarmering van acuut nierfalen, naast elkaar. In totaal omvatte het meta-onderzoek meer dan 10.000 patiënten. Hoewel sommige aspecten van automatische alarmering wel nuttig bleken, had automatische alarmering over het geheel genomen geen invloed op de overlevingskans van de deelnemers, noch op het aantal deelnemende patiënten dat een niervervangende behandeling moest ondergaan.

Helaas leidt automatische alarmering bij het ontwikkelen van acuut nierfalen dus nog niet tot het gewenste resultaat. Misschien komt dat omdat nog onvoldoende duidelijk is wanneer er nou precies alarm moet worden geslagen. Verder onderzoek zou daar helderheid in moeten brengen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-02-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier