Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geneeskundestudent wint KHMW-prijs met nieronderzoek

Door Redactie NierNieuws 

Jason Biemond is een van de geneeskundestudenten die gisteren in Haarlem een Hollandsche Maatschappij Prijs voor Jong Talent kreeg. Een van zijn verdiensten is dat hij naast zijn studie heeft meegewerkt aan het verrichten van empirisch onderzoek naar ischemie-reperfusieschade aan de nier.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent jaarlijks enkele tientallen prijzen toe die als doel hebben het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken te bevorderen. Er zijn twee soorten prijzen: Jong Talent Prijzen en afstudeerprijzen. Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsors, veelal uit het bedrijfsleven.

Ook de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt Jong Talent Prijzen beschikbaar: jaarlijks maximaal acht. Dat is een prijs per geneeskundeopleiding. Studenten die in het studiejaar 2014/2015 of 2015/2016 hun eerste studiejaar geneeskunde voltooid hebben, konden zich aanmelden als ze daarnaast nog extra inspanningen hadden verricht. Die extra inspanningen worden vrij breed geformuleerd, maar moeten vallen 'in het werkveld van de geneeskunde [en] een relevante bijdrage aan een maatschappelijk thema [leveren]'.

Van deze geneeskundeprijzen zijn er gisteren drie uitgereikt. Een daarvan was voor Jason Biemond, student aan de UvA (AMC). Behalve dat hij als lid van de AMC-studentenraad betrokken is geweest bij de bestuurlijke fusie van het AMC en het VUmc, en zijn steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe bachelor-curriculum Geneeskunde, heeft hij als student-onderzoeker empirisch onderzoek verricht naar ischemie-reperfusieschade aan de nier. Deze beschadiging treedt op wanneer een (donor)nier na afgesloten te zijn van de bloedsomloop, weer doorbloed raakt.

De Jong Talent Prijzen 2016 bestaan uit een oorkonde en een bedrag van € 500.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-11-2016
Bron: KNMG | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier