Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder eten beperkt groei cystenieren'

Door Merel Dercksen 

Als muizen met cystenieren op dieet gezet worden, groeien hun nieren dramatisch minder snel dan bij hun soortgenoten die zelf mogen weten hoe veel ze eten. Ook hun nierfunctie blijft beter behouden. Maar of dit ook bij mensen werkt, is de vraag.

Ondanks de stappen die gezet zijn, is cystenieren nog altijd een slecht te behandelen aandoening. Verschillende onderzoeken richten zich op het remmen van de cystegroei, om zo het ziekteproces te vertragen en eindstadium nierfalen uit te stellen. Bij zowel mensen als muizen met cystenieren is het eiwit mTOR, dat onder andere een rol speelt bij de celgroei, sterker actief dan normaal. Eerder hebben wetenschappers dan ook al geprobeerd om met medicijnen die mTOR remmen, geprobeerd de cystegroei te vertragen. Dat lukte bij muizen heel redelijk, maar de resultaten bij mensen waren teleurstellend. Onder andere vanwege de bijwerkingen van deze medicatie.

MTOR reageert ook op de mate van voedselaanbod. Daarom dacht een groep Amerikaanse onderzoekers: als we een groep muizen met cystenieren nu eens op dieet zetten, zouden we dan niet mTOR kunnen remmen en zo de cystegroei vertragen? Minder eten heeft in elk geval geen ernstige bijwerkingen, zolang je niet te weinig eet tenminste.

Een deel van de onderzoeksmuizen mocht eten wat ze wilden. De rest kreeg 23% minder eten dan dat. De onderzoekers hielden de muizen vervolgens zeven weken in de gaten, tot ze twaalf weken waren. Ze hadden dat moment gekozen omdat muizen zo kort leven dat de ziekte ook snel erger wordt. Zonder behandeling hebben muizen met cystenieren erg veel last van de ziekte als ze ouder dan twaalf weken zijn.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de vermindering in de hoeveelheid ingenomen voedsel, die zij mild noemen, er niet toe leidt dat de muizen afvallen, of dat ze ondervoed raakten. Wel had het dieet invloed op de cysten in de nieren: bij de dieetmuizen werden die tijdens de onderzoeksperiode 41% zwaarder. Dat lijkt nog veel, maar bij de controlemuizen die zelf mochten weten hoe veel ze aten, was dat 151%. Ook de nierfunctie van de dieetmuizen bleef veel beter behouden. Toen ze twaalf weken oud waren, waren ze niet in eindstadium nierfalen beland.

Op basis van markers die de onderzoekers bij de muizen gemeten hebben, denken ze dat een dieet misschien nog wel beter, want breder, kan werken dan mTOR-remmende medicijnen. Tegelijkertijd met dit onderzoek heeft een andere groep wetenschappers een vergelijkbare studie gedaan, met muizen die ook cystenieren hadden, maar dan door een andere genetische afwijking. Ook zij komen tot de slotsom dat vermindering van de hoeveelheid voedsel, de verergering van cystenieren bij muizen vertraagt.

Of dit ook bij mensen werkt, is nog de vraag. De onderzoekers hebben goede hoop, vooral ook omdat bij een dieet geen ernstige bijwerkingen te verwachten zijn, die nopen tot een lagere dosering. Maar voordat dit grootschalig bij mensen onderzocht kan worden, moet eerst duidelijk zijn of het effect het gevolg is van minder calorieën, of bijvoorbeeld van een lagere eiwit- of vetinname. Tegen de tijd dat het zo ver is volgt nog de moeilijkheid dat het heel lastig is mensen gedurende lange tijd minder te laten eten dan waartoe ze van nature geneigd zijn. Laat staan dat je dat goed kunt controleren, behalve dan door het gewicht in de gaten te houden.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-02-2016
Bron: American Journal of Physiology - Renal Physiology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier