Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Waarom bouwen we chronische hemodialyse niet langzaam op?

Door Gerard Kok 

Nierpatiënten die starten met een hemodialysebehandeling, beginnen in de westerse wereld meestal meteen met drie keer per week dialyseren, ongeacht hun resterende nierfunctie. Amerikaanse artsen stellen nu voor eens te onderzoeken of het verstandig is om met twee keer per week te beginnen als de resterende nierfunctie dat toelaat, en op te schalen naar drie keer als de resterende nierfunctie dat vereist.

Het belangrijkste argument van de artsen om het protocol te veranderen is dat er inmiddels aanwijzingen zijn dat meteen met drie keer beginnen helemaal niet zo goed is voor de patiënt. De resterende nierfunctie, die een belangrijke voorspeller is van de overlevingskansen van de patiënt (een betere nierfunctie betekent hogere overlevingskansen), gaat per dialyse achteruit. Met drie keer per week gaat de nierfunctie dus sneller achteruit dan met twee keer per week. Ook blijken de meeste patiënten die overlijden gedurende de periode dat zij met hemodialyse behandeld worden, dat te doen in de eerste maanden van die behandeling. Mogelijk dat het lichaam moet wennen aan de nieuwe toestand, en misschien dat dat beter wat langzamer kan gebeuren. Ten slotte is twee keer per week dialyseren ook goedkoper dan drie keer per week.

De Amerikaanse onderzoekers stellen voor om in principe te beginnen met twee keer per week. De patiënt wordt in de weken die volgen op een aantal punten gemonitord (dat gaat dan om zaken als nierfunctie, natrium- en fosfaatspiegels en voedingstoestand), en als de waarden die daaruit komen daartoe aanleiding geven, wordt overgegaan op drie keer per week. De artsen onderkennen dat dit een grote wijziging inhoudt, en stellen voor eerst een aantal onderzoeken uit te voeren om vast te stellen dat beginnen met twee keer per week inderdaad beter is.

Ik dialyseer zelf niet, en het verbaast me nogal dat zo'n wijziging als een 'major paradigm shift' wordt aangekondigd. Het klinkt nu namelijk alsof, in de huidige praktijk, het protocol belangrijker is dan de patiënt, dat wil zeggen dat drie keer per week dialyseren doorgang moet vinden ook als de patiënt daar niet beter van wordt. Het verbaast me ook dat een behandeling zo ingrijpend als dialyse niet sowieso wordt opgebouwd van één keer per week naar drie keer per week. Ten slotte vind ik het ook wel frappant dat het voorstel ook inhoudt om een aantal zaken te monitoren; ik zou verwachten dat dat bij alle hemodialysepatiënten al standaard gebeurt. Misschien is hier sprake van het Dunning-Kruger effect: ik, als leek, onderschat het probleem, en denk dat het 'zo moeilijk niet kan zijn', terwijl experts veel beter weten wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-05-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier