Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gifstof in zeedieren al bij lage dosis giftig voor nieren

Door Gerard Kok 

Een gif dat van nature voorkomt in schaal- en schelpdieren en geheugenverlies kan veroorzaken is mogelijk ook schadelijk voor de nieren, en misschien zelfs al bij aanzienlijk lagere concentraties. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de gevolgen van het gif voor de nieren in onderzoeksmuizen.

Het gif in kwestie heet domoïnezuur, een neurotoxine dat zich ophoopt in schaal- en schelpdieren zoals mossels en jakobsschelpen. Het wordt geproduceerd door algen die in alle oceanen voorkomen. Het nuttigen van te veel domoïnezuur kan 'Amnesic Shellfish Poisoning' (ASP) veroorzaken; geheugenverlies als gevolg van schaal- en schelpdiervergiftiging. Verhitten breekt het zuur niet af. Om deze reden heeft de Amerikaanse Voedsel- en Waren autoriteit (FDA, Food and Drug Administration) een limiet gesteld aan de maximale hoeveelheid domoïnezuur die schaal- en schelpdieren mogen bevatten om nog geschikt te worden bevonden voor menselijke consumptie.

Omdat domoïnezuur voornamelijk via de nieren wordt uitgescheiden, besloten Amerikaanse onderzoekers eens te kijken wat voor effecten het zuur op de nieren zou kunnen hebben. Ze stelden daartoe onderzoeksmuizen bloot aan het zuur, en stelden vast dat er al ernstige schade aan de nieren van de muizen ontstond bij concentraties die het muizenequivalent vormen van wat nog ruim veilig wordt geacht voor menselijke consumptie.

Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek nog moeten geverifieerd voor mensen, vinden de onderzoekers dat het probleem van te hoge concentraties domoïnezuur in zeevoedsel meer aandacht behoeft, en stellen ze bovendien dat de limiet waarbij consumptie nog veilig is, omlaag moet.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-02-2014
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier