Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Risico botbreuken jonge nierpatiŽnten deels te beÔnvloeden

Door Merel Dercksen 

Kinderen met een chronische nierziekte lopen een verhoogd risico op botbreuken, vooral als ze een verhoogde spiegel van het bijschildklierhormoon PTH hebben. Fosfaatbinders lijken dan juist weer te beschermen. Ook als jonge nierpatiënten meerdere teamsporten beoefenen breken ze vaker iets dan gemiddeld, maar dat is natuurlijk geen reden om per direct met alle sporten te stoppen.

Voor kinderen met een chronische nierziekte geldt dat er meerdere factoren zijn die een gezonde botgroei in de weg staan. Denk aan een verstoorde calcium-fosfaathuishouding, en gebruik van bepaalde medicijnen. Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van gegevens over 537 deelnemers aan de CKiD-studie bepaald, hoeveel risico op botbreuken dat oplevert.

Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 11 jaar oud, en 16% van hen had wel eens iets gebroken. In de gemiddeld vier jaar daarna braken 67 kinderen iets. Daarmee gebeurt dat twee tot drie keer zo vaak als bij hun gezonde leeftijdsgenootjes. Er lijkt geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes, behalve voor kinderen van 15 jaar of ouder: dan breken vooral de jongens opvallend vaak iets. Dat zal ook met een wildere leefstijl te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk ook dat kinderen die meerdere teamsporten beoefenen een duidelijk verhoogd risico op breuken lopen. Maar dat betekent niet dat ze er slechter aan toe zijn dan andere nierpatiënten van hun leeftijd, ze komen gewoon vaker in aanvaring met anderen of met de grond.

Andere factoren die samengaan met een duidelijk verhoogd risico op breuken zijn onder andere een gevorderde puberteit, moeite met lopen en een hogere spiegel bijschildklierhormoon in het bloed. Aan de eerste twee is niet zo veel te doen, het laatste is beïnvloedbaar met medicijnen. Een andere beïnvloedbare factor vormen fosfaatbinders: kinderen die die gebruiken, in dit onderzoek meestal gebaseerd op calcium, lopen een lager risico op breuken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2015
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier