Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Je eigen bed slaapt toch het best

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Recent heb ik weer eens een consult aangevraagd bij mijn nefroloog. Ik blijf dat bezittelijk voornaamwoord trouw omdat ik hem ooit als eerste heb ontmoet, maar ook omdat we het gemakkelijkst met hem communiceren.

U begrijpt het goed, Nanny en ik zijn, zoals meestal, weer samen op bezoek geweest. We waren op dit idee gekomen door het verhaal van een Belgische vriendin die daar ver weg in het noorden ook dialyseert. Hoewel ze zeer tevreden is met het gezondheidseffect van haar lange en nachtelijke dialyse van acht uur, tobt daarnaast ook zij helaas met onrustige nachten. Zulke onrustige nachten zijn bij ons ook niet ongewoon.

Om te beginnen wordt er rond half elf, het moment dat ik net wegsukkel, nog een keer bloeddruk gemeten, goed bedoeld 'want je weet maar nooit', maar erg storend tijdens het begroeten van de aansloffende Father Sandman. Mag je dus weer helemaal opnieuw beginnen. De dubbele aansluiting op het levensreddende filter beperkt voorts - zoals bekend - de bewegingsvrijheid nogal en laat bij onverhoedse persoonlijke acties de machine protesterend gillen. Ook zoiets verstoort natuurlijk je slaap en laat bovendien goedbedoelende infirmières opdraven, ook met enige verstoring van die gewenste nachtelijke stilte.

En als het niet je eigen machine is dan kan het ook nog altijd het apparaat zijn van een van je drie meer of minder onrustige buren. Onderschat daarbij bovendien niet de lichtvervuiling die de machines en aanliggende matig verlichte ruimtes uitstralen. In zijn totaliteit kan ik de conclusies van onze Belgische vriendin volledig onderschrijven: tevreden met het spoeleffect voor hart en bloedvaten en bijvoorbeeld bijna nooit meer kramp, maar soms de volgende dag geradbraakt wegens onrustige slaap plus toch nooit ver verwijderd katertje.

Daar zou iets aan te doen moeten zijn!

Onze vriendin heeft in samenspraak met haar nefroloog het volgende hierop gevonden. Na verscheidene maanden lang, dus acht uur, dialyseren krijgt ze gedurende een maand een kortere normale avondbehandeling. Ze wordt dan zo gedialyseerd dat de zuivering voldoende is en de bloeduitslagen goed zijn. En dus ook weer zo kort dat ze een maand lang aangename uitslaapnachten kan maken in haar eigen bed. Altijd als voorbereiding op de volgende ronde lang.

Ons overleg met de nefroloog heeft geen problemen gegeven ten aanzien van een maand lang kort dialyseren; ik gok op vijf uur per séance, zodat het verschil met de nacht van acht uren het kleinste is. Ik hoop er eind oktober aan te beginnen; dit zal door onze surveillante ('regeltante') worden georganiseerd. Het houdt Nanny en mij in blijde verwachting over het resultaat. En op zijn minst slaap ik dan weer alle nachten naast mijn geliefde, die zich daar ook erg op verheugt.

Wat betreft de lichtvervuiling hebben we geen overeenstemming bereikt. De machines worden na iedere séance van binnen en van buiten gedesinfecteerd. Een gordijntje voor het scherm zou volgens onze gesprekspartner de hygiëne niet ten goede komen. En bovendien verwees hij naar mijn zwarte masker, dat ons destijds bij het begin van de achtuurs-sessies is uitgereikt tegen die lichtvervuiling en dat goede diensten bewijst. Ik ben het met hem eens: het helpt afdoende, maar wegnemen van de bron zou nog aangenamer zijn geweest. Het was het proberen waard, nietwaar?

Ook mijn voorstel om een aantal fietsapparaten aan te schaffen die in bed kunnen worden gebruikt, zoals ik in MEANDER Amersfoort had meegemaakt - goed voor de conditie en mogelijk ook voor het inslapen - werd met de nodige scepsis ontvangen. Men kende deze apparaten wel, maar de ervaring - kennelijk van voor mijn tijd - had geleerd dat de patiënten er twee of drie keer gebruik van maakten en er vervolgens geen animo meer voor toonden. Het antwoord was weliswaar geen volmondig 'nee', maar het zou mij verbazen als er op korte termijn opeens eentje opdook in SERENA.

Voor mijn vierde vraag ten aanzien van de soms onaangenaam lage bloeddruk die ik dikwijls de dag na de dialyse heb, is mij een ordonnance verstrekt die mij op korte termijn naar de cardioloog voert.

Hierover binnenkort meer. En daarom voor nu,

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 26-10-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier