Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Ik heb zin om te leven!'

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Wie de laatste column van Ad heeft gelezen zal zich misschien met mij afvragen, waar haalt die man die positieve, optimistische levenshouding vandaan. Het is voor hem echt niet altijd rozengeur en maneschijn zoals u zult begrijpen. Juli en augustus zijn erg warme maanden en een vochtbeperking is dan geen pretje. Daarnaast is de bloeddruk 's morgens na de dialyse vaak nog maar 100/60. Maar toch pept hij zichzelf steeds weer op en moedigt mij daarmee ook weer aan tot actie.

Vorige week vrijdagmiddag kwam ik thuis na een behandeling bij de fysiotherapeut. Nou, dan zing je beslist niet het hoogste lied. Ik doe de voordeur open, strompel naar binnen en hoor Ad uit de verte roepen: 'Ik heb zin om te leven!' Ik plof op de eerste de beste stoel neer en kijk hem aan. Een brede lach op zijn gezicht. 'Wil je dat ik meedoe?' vraag ik timide. 'Ja, eigenlijk wel. Het lijkt me namelijk gezellig om dit weekend uit eten te gaan'. Ik moet dit even verwerken. Mijn hoofd is met heel andere dingen bezig en mijn lijf is zo beurs als een rotte mispel. Maar natuurlijk laat ik zo'n uitnodiging niet lopen! 'Wat heb je in mijn afwezigheid zitten bedenken?' vraag ik nieuwsgierig. 'Wat dacht je van een ontbijtje aan zee. 's Morgens is het nog lekker fris en niet al te druk op de weg.'

De gasten eten op hun eigen terras

Zo gezegd, zo gedaan. Zondagmorgen vertrekken we richting v.d.Valk in St. Aygulf. In alle rust genieten we daar van het uitgebreide buffet èn van het panoramische uitzicht over een spiegelgladde Mediterrannée. We blijven lekker lang zitten met tot slot een kopje koffie op het strandterras. Eén minpuntje moeten we helaas wel incasseren: er was daar nog geen boek verkocht. Maar we laten de moed niet zakken, de stroom zomer-gasten is net goed en wel op gang.

Thuisgekomen kruip ik achter de computer om mijn mails te lezen. En jawel, een zeer geïnteresseerde potentiële huurder vraagt of het appartement nog een weekje beschikbaar is voor hem, zijn vrouw en 2 honden!! Hij is een trouwe lezer van NierNieuws en van onze columns. Na een zwaar medisch jaar had de familie besloten dit jaar niet op vakantie te gaan en thuis wat te klussen. Maar na lezing van mijn vorige column veranderden zij meteen van gedachten en boekten een last-minute!

'Ad! Ik heb ook zin om te leven! Er komen volgende week weer gasten, dus ik moet aan het werk!' Meteen pak ik de telefoon en bel Marie om met haar mijn nieuwste plannetje te bespreken. Ik wil namelijk onze gasten graag de mogelijkheid van een 'table d'hôte' aanbieden. Maar daar heb ik natuurlijk wel de hulp van Marie en J.Baptiste bij nodig. Zoals verwacht waren zij ook meteen enthousiast. Marie stelde enkele gerechten voor die een echt Provençaals tintje aan de vakantie zouden geven. 'Ah bien, nous avons aussi l'envie de vivre! Dinsdag- en donderdagavond houden wij voor jullie vrij!' 'Marie, je bent geweldig! En als jullie zin hebben om een van die avonden bij ons te komen eten, maak dan ook maar voor ons vieren wat klaar!'

En nu, twee weken later, zitten Ad en ik op ons ZEN-terras met een kopje kamillethee, een gebakje èn (het is weer gelukt!) een pot kleine witte bloemetjes, want... we kennen elkaar vandaag 29 jaar!  Samen kijken we terug op een heel bijzondere en geslaagde week. De gasten en hun honden zijn net vertrokken. Ze waren adorable. Na een emotioneel moeilijke periode, mede door zijn ziekte, bleek de beslissing om zonder kinderen een weekje weg te gaan een goede te zijn geweest. Even afstand nemen waardoor er weer meer ruimte kwam voor hun persoonlijke relatie, voor genieten en voor hoop en vertrouwen in de toekomst. Weliswaar een onzekere toekomst, daar kunnen wij over meepraten. En daarom was ons contact naast de dagelijkse prietpraat over het mooie weer en de leuke uitstapjes ook zo bijzonder en' verbindend', zoals zij in het gastenboek schreven. De culinaire kunsten van Marie en de gulle glimlach van J.Baptiste zorgden voor een perfecte afronding van hun onverwachte vakantie in de Provence.

Moraal van dit verhaal: drie echtparen die blij en tevreden terugkijken op een warme zomerse week. Geven en ontvangen, kruisbestuiving, als dit geen leven is wat is dat dan wel !?

A bientôt

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-08-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier