Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoopvolle paasdagen

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Als retraité hoef je nooit bang te zijn dat je je verslaapt. Als het gebeurt heb je waarschijnlijk die extra slaap nodig en of het dan 8.00 uur, 9.00 uur of in uitzonderlijke gevallen 10.00 uur wordt maakt niets uit. Vriendschappelijke afspraken zijn toch altijd pas in de loop van de middag/avond gepland. Maar in de medische sector ligt dat anders, daar houden ze van vroeg beginnen!

Sinds begin deze week kan ik daarover meepraten. Al drie ochtenden liep de wekker (te) vroeg af. Ik ben namelijk begonnen met de revalidatie in een verwarmd zwembad bij fysiotherapeuten in Trans-en-Provence (een half uurtje rijden van Taradeau). Mijn eigen therapeut heeft voorlopig zijn werk gedaan. Hij leerde mij weer, bijna zonder krukken, te lopen. Maar nu merk ik ook dat mijn heup vastgeroest zit. De spieren, pezen en banden trekken behoorlijk en de pijn schiet door mijn bil en kuit tot in de voet.

Maandag was mijn eerste sessie, naar later bleek met cliënten die al enige oefening achter de rug hadden, dus woensdag mocht ik een uurtje later komen in het beginnersklasje. Heerlijk warm water, daar valt niets op af te dingen. Maar oh, die oefeningen! Knieën beurtelings hoog optrekken, benen naar buiten en naar binnen bewegen, grote stappen naar voren en naar achteren en watertrappelen met weerstand aan je voeten. Niet leuk en behoorlijk zwaar. Vanmorgen had de juf gelukkig wat meer clementie, i.p.v. alle oefeningen tien keer, mocht ik na vijf keer stoppen en op adem komen. En het laatste kwartier verwees zij mij naar de massagestraal, een waar genoegen. Toch kwam ik doodmoe thuis, want ook de armen kwamen deze keer aan bod.

Gelukkig vallen deze sessies niet op de ochtenden na Ads dialyses. Hij is dan namelijk niets waard. Maar nu wil hij wel mee en kan mij, als er geen parkeerplaats is, voor de praktijk afzetten en verderop een plaatsje zoeken. En hij heeft zijn gehandicapten-kaart, dat is ook nooit weg!! Met deze revalidatie is trouwens weer een nieuwe traditie gestart: bij thuiskomst uitgebreid relaxen met koffie en gebak! Ik vind dat ik dat dan wel heb verdiend, maar Ad natuurlijk ook, als hij de auto ver weg heeft moeten zetten.

Vandaag gunden wij onszelf een extra lange rustperiode. Het is Goede Vrijdag en de Matthäus Passion kwam op de tv. Tot mijn verrassing vanuit de St. Joriskerk in Amersfoort. De stad van mijn ouders die ik dus als kind op mijn duimpje heb leren kennen. Althans de oude stad, want er is inmiddels heel veel bijgebouwd. Een tweede verrassing was dirigent Ton Koopman. Op de lagere school was ik vriendin met zijn zus en ik kwam vaak bij hen thuis. Ton was toen al een bevlogen muzikale jongen. Uitgestrekt op de bank heb ik tweeënhalf uur lang genoten van dit prachtige werk van Bach én van de uitvoering ervan. Herinneringen uit vervlogen jaren herleefden. Zowel in Zwolle als in Arnhem heb ik jarenlang als alt in het Toonkunstkoor gezongen. Ook de Johannes Passion, minder bekend en in mijn beleven ook minder aangrijpend.

Pas toen mijn maag begon te protesteren realiseerde ik mij dat wij vanaf vanmorgen leefden op één boterhammetje en een stukje cake met (zelfgemaakte) vijgenjam en slagroom. Ad snelde dus naar de keuken en ik haalde uit de garage een mooie vaas voor de Paastakken. De versgesneden twijgen met gele bloemetjes uit eigen tuin versierde ik met de eieren die wij vorig jaar in Nederland kregen. We zijn ineens helemaal in Paassfeer en dat wilde ik meteen met u delen.

Vorige week moest ik verstek laten gaan, was druk met hernieuwde contacten in de buitenwereld. Pasen is het feest van het nieuwe leven en dat voel ik momenteel heel sterk. Ik ga langzaam, maar zeker, vooruit en kan weer buitenshuis activiteiten ontplooien. Ik hoop met deze revalidatie weer het vertrouwen en ook de souplesse in mijn lijf terug te krijgen. Van Ad weet U inmiddels dat zijn nieuwe ogen hem weer een scherpe blik op de uitbottende knoppen bezorgen. Daar zal hij vanavond niet naar kijken, want dialyse. Maar verpleegkundigen genoeg om een blik op te werpen!

Mede namens hem heel fijne Paasdagen,

A bientôt,

Nanny 
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-04-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier