Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Plasmaconcentratie von Willebrand factor voorspelt sterfte onder hemodialysepatiŽnten

Door Gerard Kok 

Traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten (denk aan hoge bloeddruk, roken, overgewicht) blijken het hoge aantal sterfgevallen onder patiënten met ernstig nierfalen als gevolg van hart- en vaatziekten onvoldoende te verklaren. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat het risico beter is in te schatten aan de hand van de Von Willebrand factor.

De Von Willebrand factor (vWF) is een eiwit dat een rol speelt bij de stolling van bloed: het is één van de factoren die ervoor zorgt dat bloedplaatjes aan elkaar blijven plakken om een wond te dichten. Een verhoogde vWF kan wijzen op trombofilie, veranderingen in de bloedsamenstelling die stolling bevorderen, wat een verhoogde kans op bijvoorbeeld diep-veneuze trombose en longembolie met zich meebrengt. Een verhoogde kans op bloedstolling zou het proces van hart- en vaatziekten kunnen versnellen, en daarmee een verklaring zijn voor het relatief hoge aantal sterfgevallen onder patiënten met ernstig nierfalen.

Om dit te testen onderzochten de artsen 671 hemodialyse en 275 peritoneaal dialyse patiënten. Alle patiënten dialyseerden al lange tijd. De patiënten werden onderzocht op vWF, en op vijf andere eiwitten die verband houden met de bloedstolling. Onder deze zes was de vWF een van de markers voor de activatie van endotheelcellen, de bekledingslaag van de bloedvaten. Vier andere waren markers voor bloedplaatjesactivatie. De patiënten werden gemiddeld 2,5 jaar gevolgd, waarna de onderzoekers het gebleken sterfterisico koppelden aan de gemeten stollingsmarkers.

Uit de gegevens bleek dat het vWF niveau gecorreleerd was met sterftekans voor hemodialysepatiënten, en bovendien dat de andere eiwitniveaus dat niet waren (wat de onderzoekers enigszins verbaasde). Het verband bleef bestaan na correctie voor traditionele risicofactoren. Bij patiënten die buikhemodialyse deden vonden de onderzoekers het verband niet. Blijkbaar is chronische activatie van de endotheelcellen gerelateerd aan sterfte onder hemodialysepatiënten, maar is een veranderde staat van de bloedplaatjes dat niet.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-01-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier