Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wetsvoorstel België: donorregistratie bij rijbewijs

Door Merel Dercksen 

In België worden steeds meer initiatieven ontplooid om het aantal geregistreerde donoren te verhogen. Nu registratie via internet al binnen handbereik is hebben twee kamerleden daar nog een manier aan toe willen voegen. Ze hebben een wetsvoorstel ingediend, om registratie als donor mogelijk te maken bij het aanvragen van een rijbewijs.

Iedere Belg is orgaandonor tenzij hij of zij zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. In de praktijk vragen artsen bij mensen die niets hebben laten vastleggen en overlijden, de toestemming van de naaste familieleden om organen uit te mogen nemen. Het verzet van familie schommelt tussen de 15% en de 20%. Om te voorkomen dat de familie deze pijnlijke keuze moet maken, is het ook mogelijk zich uitdrukkelijk als donor te laten registreren.

Momenteel wachten in België meer dan 1.250 patiënten op een orgaantransplantatie. Kamerleden Nathalie Muylle en Jef Van den Bergh (CD&V) willen daarom dat meer mensen laten vastleggen dat zij zeker donor willen zijn. Tot nu toe hebben iets meer dan 120 000 mensen dit gedaan. Nathalie Muylle: 'De registratie verloopt via de gemeente en kan binnenkort ook via het internet. De stap om zich uitdrukkelijk op te geven als donor blijkt voor veel mensen te groot, anderen zijn onwetend, staan er niet bij stil of komen er gewoon niet toe.' Daarom hebben de Kamerleden een wetsvoorstel ingediend, waarmee ze de mogelijkheid willen creëren om zich als donor te laten registreren bij de aanvraag van het rijbewijs.

Jef Van den Bergh: 'Ieder jaar behalen meer dan 130 000 kandidaat-bestuurders hun rijbewijs. Er wordt dus een grote groep van de bevolking bereikt. Maar we willen niet alleen een grote aantal registraties. Door de vraag op te werpen, hopen we ook het thema meer bespreekbaar te maken, onder andere in de familiekring.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-11-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier