Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oral-D (te lezen zoals het bedoeld is)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

U weet of zou in ieder geval kunnen weten, dat een slecht gebit en slecht tandvlees, 'rotte tanden' zogezegd, oorzaak kunnen zijn van inwendige aandoeningen, onder andere infecties van de hartkleppen. En zoiets hebben we als dialyse-patiënten, waarvan hart en bloedvaten er toch al flink van langs krijgen, niet extra nodig. Sedert bijna twee jaar maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie, DIAVERUM, met meer dan 219 klinieken en zestienduizend patiënten in vijftien landen. Nederland komt op deze lijst niet voor. Mogelijk ontplooit het Hans Mak instituut vergelijkbare activiteiten als DIAVERUM?

Het doel van DIAVERUM is namelijk samenwerking in het belang van de patiënt door: uitwisseling van medische expertise, kwaliteitsborging, training en 'good practice' plus research ten aanzien van alle mogelijke aspecten rond de dialyse, de behandeling en de bevordering van de gezondheid van de patiënt. Vooral het grote aantal van duizenden patiënten maakt het mogelijk om statistisch betrouwbaar onderzoek te doen naar allerlei aspecten met betrekking tot de dialyse en dialysepatiënten.

Onlangs heb ik daarom, als één van drieduizend vrijwilligers - maar je moet knap dom zijn om zo'n verzoek te weigeren - deelgenomen aan een tandheelkundig onderzoek naar het welzijn van mijn gebit en tandvlees, aangevuld met de meting van de pH en het bufferend vermogen van mijn speeksel. Alles standaard schriftelijk vastgelegd. De verschillende deelnemende dialysecentra dienen, een jaarlang, alle optredende veranderingen in de gezondheid van de vrijwilligers - waaronder natuurlijk ook het overlijden - op voorgeschreven manier te noteren en te melden aan een centraal adres in Italië.

Hoeveel tijd het bewerken van alle gegevens en het publiceren van het hele onderzoek vervolgens zal vragen weet ik niet. Maar ik reken op een voorspoedige voortgang (in het belang van de patiënten hè!) en blijf een en ander met belangstelling volgen. Te zijner tijd krijgen we 'in begrijpelijke vorm' het verhaal aangeboden, maar ik hoop ook op een kopie van het originele stuk; kijken of ik dat snap.

Van de deelnemers werd gevraagd om naar waarheid(!) bovendien een vragenlijst in te vullen met, ogenschijnlijk, tamelijk triviale multiple choice vragen. Wat is het gemiddelde familie-inkomen(?): laag, hoog, gemiddeld? Hoe lang poets je je tanden en hoeveel maal per dag? Hoe vaak wordt je tandenborstel vernieuwd? Hoe vaak per nacht sta je op vanwege een droge mond? Hoeveel maal per dag eet en/of drink je? Heb je voldoende of bijna geen speeksel? Hoe vaak 'zie' je je tandarts? Op welke leeftijd was dat voor het eerst?

Gebruik je mondspoeling of tandfloss? Heb je een droge mond, gezichtshuid, droge ogen en lippen? Heb je ernstige dorst, beïnvloedt deze je sociale leven? En hoe is dat vóór, tijdens en nà de dialyse? Als alle genoemde gegevens eenmaal zijn verwerkt kan dat heel wat informatie opleveren. De diepere betekenis van deze vragenlijst lijkt mij redelijk duidelijk: inschatten van sociale status, diabetes, hygiënisch gedrag en dergelijke?

Na het 'technische' onderzoek heb ik die stoel met een geruststellende schouderklop kunnen verlaten. Ik wens u bij uw tandarts hetzelfde. U hoort, ooit, nog nader van me. Mogelijk zijn de resultaten ook voor u van belang. Wordt waarschijnlijk na twee jaar of langer vervolgd.

à la prochaine,

Ad
Bekijk ook de website van Nanny en Ad 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier