Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het uur van de waarheid

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Gespannen stap ik de drukbezette receptie-ruimte van cardiologie binnen en voel een arm om mijn schouder. "Deze dame gaat meteen met mij mee", meldt mijn cardioloog zijn secretaresse. Dr. Dedola is een vriendelijke man, ik zou graag een glaasje rosé met hem drinken! Maar hij denkt daar nu even heel anders over.

"Dinsdag wil ik U een dagje opnemen in de hartkliniek in Ollioulles voor een catheterisatie. Indien nodig plaats ik meteen stents, maar dan moet U drie dagen blijven. Het is routine, dus maakt U zich niet teveel zorgen!" "Dat zal ik proberen. Maar een ander punt is dat ik mijn man liever niet alleen thuis laat. Na de dialyse heeft hij nog wel eens een nabloeding en door de lage bloeddruk loopt hij te waggelen door het huis." "Ik begrijp uw probleem. Mijn secretaresse zal een tweepersoonskamer reserveren, dan kan Uw man mee. Goed voor Uw gemoedsrust en hij hoeft voor een bezoekje niet zo'n eind te rijden. Regelt U de dialyse voor die woensdagavond? Tot ziens volgende week!".

Wij vragen SERENA de dialyse in Ollioulles te regelen, bellen Cathy of zij ons kan rijden en organiseren voor Sanne een paar dagen onderdak in het hondenpension. Ik realiseer me eens temeer hoe fantastisch de hulp hier is. Het (toch wel) lange wachten begint. Zenuwen zijn rare dingen. Geniepig kruipen ze je hoofd en lichaam binnen. Al jaren doe ik yoga en sinds kort sofrologie... de theorie is bekend, maar nu het erop aankomt blijkt de praktijk moeilijk. Of toch niet? Ik beluister mijn cd's en... ja hoor, mijn adem komt tot rust, de spieren ontspannen en de geest kan weer relativeren.

Op de bewuste dinsdag drinken Cathy en Ad voor vertrek nog koffie, ik bijt op een houtje, want... nuchter verschijnen. Ik geef het (eindelijk) allemaal over. Voor Cathy is zo'n rit en opname gesneden koek. Zonder enige inspanning mijnerzijds lig ik twee uur later schoongepoetst met betadine (lang leve de hygiëne), in blauw operatiehemd in bed weer te wachten. Ik ben namelijk niet de enige die op Dedola's lijstje staat. Ad eet met smaak zijn warme maaltijd, gekregen van een vriendelijke Belgische verpleegkundige. Zij vertelt dat ze als kind altijd in Brabant op vakantie ging bij haar (adellijke) oom en tante die op een kasteeltje woonden. Haar verbazing is groot als wij zeggen dat kasteeltje te kennen. Zo ontstaat er in die steriele Franse ziekenhuiskamer een bijzondere saamhorigheid.

Dan wordt er een brancard binnengereden en krijg ik een afscheidskusje van Ad die mij tot het einde van de gang uitzwaait. Vanaf nu ben ik handelingsonbekwaam, kan alleen maar kijken naar wat er gebeurt: bloeddruk meten, status doornemen en infuus aanleggen. De anesthesist zorgt nog voor enige hilariteit. Hij blijkt zeer geïnteresseerd in mijn 'verleden'. "Waar komt U vandaan? Waar woont U nu? Wat was Uw beroep in NL?" In mijn achterhoofd rinkelt een belletje. Mijn bloeddruk was aan de hoge kant, dus concludeert hij, terecht, dat ik zenuwachtig ben en probeert me wat te ontspannen. "Ik ken ook wat Nederlandse woorden" en meteen knalt er een stevige vloek door de operatiekamer. Niemand reageert, maar ik schiet ik de lach. "Nou, U heeft de eerste Nederlandse les voor buitenlanders goed onthouden!" Lachend geeft hij mij een spuitje, er wordt een gaatje in de slagader van mijn pols geboord en Dedola kijkt om de hoek en zegt: "Wij gaan beginnen".

Het is stikdonker en doodstil. Ik voel hem met de sonde richting mijn hart manouevreren. Ineens schiet er een stroomstootje door mijn hart en daarna een tweede. Oef. Geen paniek, zal wel normaal zijn. Na een kwartiertje verschijnt zijn hoofd weer: "Alles is goed gegaan, ik kom straks even bij U langs". Ik word afgevoerd, krijg een stevig drukverband om mijn pols en verschillende functies worden gecontroleerd. Alles verloopt naar wens dus de brancardiers verschijnen weer en rijden me terug naar mijn kamer. Ad is opgelucht: "Ik heb nu ervaren wat jij vaak met mij hebt beleefd. Je gaat ervan uit dat het goed gaat, maar er is toch altijd een risico. Blij dat jij binnenkomt en niet de dokter om te zeggen dat..."

Na enkele uurtjes bijkomen en een lichte maaltijd brengt Dedola ons de resultaten. "Vier vernauwingen tussen 50-70%. Dat is niet mis, maar ook niet dramatisch. Ik heb nog geen stents geplaatst. U krijgt voorlopig 2 maanden medicatie, kijken hoe dat uitpakt. Durft U naar huis te gaan of wilt U nog een nachtje blijven? Jullie hebben ervaring met het behandelen van slagaderlijke bloedingen en kunnen ook zelf een paar keer de bloeddruk opnemen. Dus wat mij betreft gaat U lekker naar huis. Sterkte en tot over 2 maanden!".

Het is inmiddels 21.00 uur. Cathy is gebeld, de tassen zijn ingepakt en we nemen afscheid van onze Belgische vriendin-voor-een-dag.In de taxi realiseer ik me opeens wat dit allemaal betekent: Het uur van de waarheid. Op mijn Franse verzekeringspapieren staat binnenkort: MLD, "Maladie longue durée", vaste klant bij de cardioloog. Ook Ad moet zich 'resetten'. Zijn jonge mantelzorgster zal vaker een beroep op hèm gaan doen.

Wij kijken elkaar aan en beschouwen het maar als de zoveelste uitdaging in ons leven. Ook hier zullen we wel weer een nieuw evenwicht in vinden!

A bientôt,

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 29-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier