Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Qatar start met donatiewetgeving

Door Merel Dercksen 

De Golfstaat Qatar heeft besloten een eigen transplantatiesysteem op te zetten. De overheid hoopt hiermee het zeer lage aantal beschikbare organen te vergroten.

Tijdens World Kidney Week was dr. Francis Delmonico, chirurg in het Massachusetts General Hospital in Boston, uitgenodigd om een lezing te houden. Hierin prees hij de plannen van de overheid van Qatar om donatie beter te reguleren.

Het land werkt aan een document met de titel 'Het Doha donatieakkoord', genoemd naar de hoofdstad Doha. Dit moet ervoor zorgen dat alle inwoners, ook als zij van buitenlandse komaf zijn, gelijke rechten en kansen hebben als het gaat om het ontvangen van een orgaan. Ook wordt de zorg voor en de veiligheid van levende donoren erin gegarandeerd, waaronder regelmatige medische controles na de donatie.

Donatie na overlijden is in veel Arabische landen nog zeldzaam, maar wordt steeds breder geaccepteerd als oplossing voor het orgaantekort.

In Qatar staan op dit moment ongeveer 200 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een bevolking van een kleine 850 duizend mensen. Het land kent een van de laagste percentages donoren ter wereld.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-03-2010
Bron: Zawya | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier