Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het MRSA-protocol bijgesteld?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Met vreugde dacht ik kennis te nemen van de publicatie in het januarinummer van het tijdschrift 'Nurse': 'gebaseerd op voortschrijdend inzicht, zijn de strenge maatregelen bij een verdenking op een MRSA-besmetting verlicht'. Er bestaan namelijk sneltesten. Maar mij resten toch nog vragen die voorlopig de vreugde temperen..

Wat genoemd inzicht omvat maakte dít verhaal niet duidelijk. Naar ik hoop overlapt het het Franse inzicht dat strikte hygiëne hét antwoord is op de vrees voor (kruis)besmetting: het opzadelen van de ene patiënt met de 'gasten' van de andere. In SERENA geldt tussen de verschillende patiënten een streng 'geregelde' desinfectie van de handen, tijdig wisselen van steriele handschoenen, steriele wegwerp-schorten, mondkapjes en minimaal dagelijks schone (wegwerp)-werkkleding.

Verder worden na iedere dialyse-seance de kussenslopen en matrasovertrekken weggegooid en de machines, matrassen en kussens chemisch of met stoom gedesinfecteerd: een knappe staphylococ die daar nog langsheen komt.

En zo blijkt er dus ontzèèèttend weinig kans op die gevreesde kruisbesmetting. SERENA is inmiddels bijna achttien jaar in bedrijf en in al die tijd heeft er nog nooit zo'n 'cadeau-infectie' plaatsgevonden, terwijl alle patiënten gewoon 'op zaal' worden behandeld.

Maar intussen knaagt bij mij nog een zinsnede: 'Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen kunnen geen sneltesten op MRSA worden uitgevoerd. Zolang de uitslag van deze testen niet bekend is dienen de basis hygiënevoorschriften door het personeel te worden gehandhaafd. Zijn die strenger of 'losser' dan gebruikelijk?

Ik betrek dit alles opeens op mijzelf, want volgend jaar (u las dat al via Nanny) hopen wij te genieten van een achttiental dialyses in Amersfoort.


Ik ben behoorlijk blij met MEANDER, waar wij inmiddels goede contacten mee hebben.
Men accepteert daar onder andere een (verse) Franse verklaring dat ik MRSA-vrij ben; hetgeen tot op heden klopt.

Deze toezegging doet mij daarom danig deugd omdat, ook tijdelijk, dialyseren in een quarantaine-hok - waar alle besmettingen bijeen worden gejaagd - míj enorme schrik aanjaagt: Ga ik er 'schoon' in en kom ik er besmet weer uit?

Over enige maanden zal nader onderzoek mijn 'MRSA-vrij status' moeten bevestigen: 'resultaten van dit moment geven namelijk geen garantie voor de toekomst'.
Wij mensen komen, waar ook ter wereld, regelmatig in contact met soms ogenschijnlijk 'schone' medemensen.

Insiders weten goed dat ook Nederlanders vol kunnen zitten met deze 'ziekenhuis-bacterie', zelfs als ze nooit de grens zijn over geweest, laat staan dat ze in den vreemde in een hospitaal zijn verzeild geraakt. Moet dus iedereen worden getest?

Als je ze in een ziekenhuis - waar toch hygiënisch wordt gewerkt nietwaar - van elkaar kunt oplopen, dan kan zulks zeker 'in het wild'. Een hand van je buurman of geliefde bijvoorbeeld, volstaat soms al. Want om zulk 'jattenwerk' gaat het juist. Ziekenhuisbacteriën hebben geen vleugeltjes, ze kiezen hooguit het luchtruim als ze eventueel worden rond gehoest, of dwarrelen rond via een ventilatiesysteem. Dus hand voor je mond en daarna eerst handen reinigen!

Natuurlijk is een infectie met deze Methycilline-Resistente-Staphylococcus-Aureus een ramp, omdat daar automatisch weinig kruid tegen is gewassen, maar duchtige desinfectie en hygiëne maakt ze kansloos. Dus!

Veel hygiëne en gezondheid gewenst in het nieuwe jaar,

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-01-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier