Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Drammen helpt (soms)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

'Met hen die niet klagen heeft nooit iemand medelijden' Jane Austen

Ware woorden. Kijk maar om je heen. Nanny klaagt ook niet, dus ervaart ze als partner weinig medeleven.

Sedert de vorige column heb ik mijn diafiltratie-apparaat terug. Maar daar moest ik wel wat voor doén. Bij de nefroloog wat drammen en op geëigende momenten informeren - alsof ik dat na die waterschade niet begreep - wat er toch met 'mijn' hemodiafiltratie-apparaat aan de knikker was. Ik was behoorlijk aan dit apparaat gehecht geraakt omdat ik me fitter voelde.
Ook via de infirmières heb ik bij de leiding aangeklopt.

Mijn apparaat en ook andere waren kennelijk 'foutu'. Zeg maar: naar de ratsmodee, de kloooooostertuin of zo? Maar er werd echt hard aan gewerkt! Nu is het dus weer in bedrijf. Goeie actie toch van SERENA?

Dit groene apparaat werkt anders dan de helder blauwe hemodialyse-apparatuur. Bij hemodialyse wordt het bloed via diffusie door een filter ('de nier') gereinigd. Water en in water oplosbare stoffen als: ureum en creatinine, maar helaas ook stoffen als suikers, zouten, etc. sijpelen weg.

Hemodiafiltratie werkt net zo, maar heeft hiernaast nog iets extra's: tijdens de gewone wateronttrekking, wordt tevens ultra zuiver (graag wel!) water in de bloedbaan teruggebracht; in SERENA gebeurt dit na het filter, vanwege betere zuivering. Dit extra sap moet er natuurlijk ook nog weer uit.

En dan zitten daar meteen schadelijke eiwitten in die organen kunnen aantasten. Mogelijk kom ik hier nog wel eens uitgebreider op terug. De 'toegevoegde water-waarde' is al gauw een paar liter, dat spoelt dus lekker door. En ik meen dat dus te merken. Helemaal door mijn keelgat springen blijft nog lastig. Een definitief oordeel stel ik dus nog even uit. Parameters als: bloeddruk, paracetamolgebruik, klusvermogen en uitgaanszin, toetastsnelheid bij de maaltijd, levenslust en dergelijke, wijzen overigens wél in die richting. En Nanny doet háár waarnemingen: zij kijkt ook blijer naar haar dialysant.


Inmiddels neigen we daarom tot de conclusie van de deskundigen: hemodiafiltratie is (voor mij) werkzamer dan hemodialyse. Hierbij niet mee bekeken thuisdialyse of 'buikspoeling'.

Ik/wij hebben deze methoden nooit beleefd: ons ontbreekt derhalve ervaring op dit terrein. En 't is ook wel goed zo.

Helemaal vlekkeloos ging het gisteravond overigens nog even niet. Aan het eind van de spoelbeurt, en derhalve geen gelegenheid meer tot bijsturing, bekende Sylvie me dat ze een rekenfout had gemaakt en dat ik met achthonderd gram teveel naar huis moest.
Er was te weinig vocht onttrokken, want teveel toegevoegd. Het is maar hoe je het zien wil.
Ook na een gedegen opleiding, blijft misrekenen menselijk.

U weet: wie werkt maakt fouten, wie weinig werkt ....., er zijn zelfs lieden die helemaal geen fouten maken.

Ik tilde hiér dan ook niet erg aan. Dat wordt uiteraard anders wanneer je met achthonderd gram te weínig naar huis mag, daar word je doorgaans minder vrolijk van. U weet wel: kramp en zo. We hebben ondanks dit teveel de rentree van mijn machine toch stevig gevierd met een Tequila Sunrise.

De liefhebbers bieden we hierbij een tweetal cocktails aan.

à la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-09-2010 | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier