Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Automatische bloeddrukmeter geeft te rooskleurig beeld'

Door Merel Dercksen 

Automatische bloeddrukmeters geven niet altijd dezelfde waarden aan als metingen met de hand. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt nu, dat de uitslagen structureel lager zijn. En vooral bij ouderen zijn de verschillen opmerkelijk. Deze patiŽnten lopen dus mogelijk ongemerkt met een te hoge bloeddruk rond, als hun arts nooit met de hand de bloeddruk opneemt.

Steeds meer zorgverleners stappen voor het meten van de bloeddruk van hun patiŽnten over op automatische bloeddrukmeters. Maar al langer is niet iedereen overtuigd van de correctheid van de metingen van deze apparaten. Artsen uit CaliforniŽ hebben daarom een eenvoudig onderzoekje uitgevoerd bij 337 hartpatiŽnten die op controle kwamen.

Bij al deze patiŽnten maten ze de bloeddruk niet een, maar twee keer direct na elkaar: met een automatisch meter en dan een keer met de hand. De boven- en onderdrukken waren bij deze patiŽnten gemiddeld 2 mm Hg hoger wanneer met de hand werd gemeten dan wanneer de artsen de automatische bloeddrukmeter het werk lieten doen. Een klein, maar volgens de onderzoekers significant verschil. Bij een op de vijf patiŽnten vonden ze verschillen, en die waren groter bij ouderen.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat bij patiŽnten bij wie de bloeddruk onder controle lijkt als er een automatische meter gebruikt wordt, er blijkbaar nog altijd sprake kan zijn van hypertensie.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010
Bron: American Journal of Cardiology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier